ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου: Ένα ταξίδι στο όνειρο που ξεκίνησε το 1894

Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου: Ένα ταξίδι στο όνειρο που ξεκίνησε το 1894

Τις μέρες που το καλοκαίρι πλησιάζει δειλά-δειλά, έχουμε την ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο, για να αποχαιρετήσουμε σωστά τον χειμώνα που πέρασε και να απολαύσουμε τις ημέρες που έρχονται, όπως τους αξίζει. Χρειαζόμαστε κάτι που θα μας φέρει στο μυαλό τις συζητήσεις με τα αγαπημένα μας πρόσωπα στην αυλή μας τις ανοιξιάτικες μέρες, το ηλιοβασίλεμα που πάντα μας μαγεύει, τα τραγούδια που λέμε δυνατά δίπλα στο κύμα και τις διακοπές στο αγαπημένο μας νησί που έχουμε δημιουργήσει τις πιο αστείες και ανέμελες αναμνήσεις μας.

Χρειαζόμαστε ένα παραδοσιακό ποτό που σαν πιούμε την πρώτη γουλιά ξεκινάμε το ταξίδι στο όνειρο και είναι σαν να γευόμαστε την ίδια την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι άλλο από το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Γουστόζικο και γλυκόπιοτο, αρωματικό και φίνο, δροσερό και παρείστικο είναι το ούζο που «μιλάει» στην καρδιά μας από το 1894. Όσα επίθετα και αν χρησιμοποιήσουμε για να το περιγράψουμε, είναι σίγουρο πως πάντα θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε ραντεβού μας στον ήλιο και θα δημιουργούμε μαζί του τις πιο απολαυστικές αναμνήσεις μας στην αυλή, στην πόλη ή στο αγαπημένο μας νησί.

Το ταξίδι του αγαπημένου μας αποστάγματος

Πράγματι, με την πρώτη γουλιά του αγαπημένου μας αποστάγματος καταλαβαίνουμε ότι έχει γεννηθεί μέσα στην ελληνική ψυχή. Συγκεκριμένα, η ιστορία του ξεκινά το 1894 από τη Λέσβο με την περίφημη συνταγή του ιδρυτή του Ισιδώρου Αρβανίτου που είχε όραμα να δημιουργήσει το καλύτερο ούζο στον κόσμο.

Αποστάζοντας καρπούς και βότανα της Λέσβου μαζί με αρωματικούς σπόρους δημιούργησε το μοναδικό Ούζο Πλωμαρίου που διατηρεί μέχρι σήμερα αναλλοίωτη την ποιότητά του και δίνει γεύση στις αναμνήσεις μας. Μία γεύση που δένει με την παράδοση και από το 1894 μέχρι και σήμερα, 130 χρόνια μετά δεν έχει αλλάξει. Το ούζο συνεχίζει να παράγεται από 100% διπλή απόσταση, χρησιμοποιώντας την ίδια συνταγή και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες.

Μάλιστα, τα άτομα που εργάζονται για αυτό εδώ και χρόνια, με έναν μαγικό τρόπο μας μεταδίδουν την αγάπη και το μεράκι τους. Με την πρώτη γουλιά που θα πιούμε, είναι σαν να «γευόμαστε» τα θετικά συναισθήματα τους και αυτό, ακριβώς είναι το ταξίδι μας στο όνειρο.

Η ώρα της παρέας

Πέρα από το ταξίδι στο όνειρο που ξεκινάει με την πρώτη γουλιά, για το μέγιστο της απόλαυσης πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η ώρα του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι κυρίως η ώρα της παρέας και για αυτό δεν χρειάζονται πολλές πιατέλες, παρά μόνο ένας μεζές από κάθε είδος για να το συνοδεύσουμε. Μάλιστα, σύμφωνα με την «ιεροτελεστία» του, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε ένα μακρόστενο ποτήρι όπου θα τοποθετήσουμε το αγαπημένο μας ούζο, έπειτα λίγο νερό και τέλος τον πάγο. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα απελευθερώσουμε τα αρώματα που μας «ξυπνούν» αναμνήσεις και μας κάνουν να ονειρευόμαστε τις στιγμές που πρόκειται να ζήσουμε, τα πρώτα μας ραντεβού κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, στην «ιεροτελεστία» του ούζου είναι οι άνθρωποι που επιλέγουμε για να δημιουργήσουμε τις πιο ξεχωριστές αναμνήσεις μας. Αυτές που αν μας ζητούσαν να βάλουμε σε μία σειρά, θα δυσκολευόμασταν ιδιαίτερα. Η πρόκληση μας για φέτος, λοιπόν, είναι να γεμίσουμε τον τοίχο των αναμνήσεων που έχουμε δημιουργήσει παρέα με Πλωμάρι από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο και ίσως είμαστε ανάμεσα στους 130 τυχερούς που θα κερδίσουν μία συλλεκτική φιάλη και τη φωτογραφία της ανάμνησης που θα επιλέξουμε σε σκίτσο. Με αυτόν τον τρόπο και θα αναπολήσουμε τις αγαπημένες μας αναμνήσεις αλλά και θα γιορτάσουμε τα 130 χρόνια που το αγαπημένο μας ούζο έχει θέση στη ζωή μας.

Το σίγουρο είναι πως η φετινή άνοιξη έχει ήδη ξεκινήσει και μας υπόσχεται ζεστές λιακάδες, αυθεντικές παρείστικες στιγμές κάτω από τον ήλιο και μοναδικές εμπειρίες με «πρωταγωνιστές» τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Φυσικά, όπως πάντα, συνοδοιπόρος μας σε κάθε ανάμνηση που πρόκειται να δημιουργήσουμε θα είναι το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, δηλαδή το διαχρονικό απόσταγμα, που φέτος γιορτάζει τα 130 χρόνια του και που έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με την ανεμελιά, τα όνειρα και τη χαρά που μας πλημμυρίζουν κάθε χρόνο αυτήν την εποχή.