ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όχι άλλοι φόροι στο αλκοόλ, λένε οι παράγοντες του κλάδου

Όχι άλλοι φόροι στο αλκοόλ, λένε οι παράγοντες του κλάδου

«Χαιρετίζουμε τη σημερινή δήλωση της Αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιβληθεί πρόσθετη φορολογία στα αλκοολούχα ποτά, ευελπιστώντας ότι η τοποθέτηση αυτή εκφράζει την επίσημη θέση της κυβέρνησης. Ως εκπρόσωποι του κλάδου, αγωνιούμε για τις εξελίξεις, καθώς ερχόμαστε εκ νέου αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μίας ατελέσφορης πολιτικής επιλογής, η οποία έρχεται να προστεθεί στις λανθασμένες επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης».

Αυτό σημειώνεται σε διαμαρτυρία του Συμβουλίου Παραγωγών κι Εταιρειών Διακίνησης Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Π.Ε.Δ.Α.Π.), αναφορικά με τη φημολογούμενη επιβολή επιπρόσθετης φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά.

«Κατά την περίοδο 2009-2012, χάθηκαν περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας στην αλυσίδα αξίας του κλάδου μας, ενώ τα διαφυγόντα δημόσια έσοδα από τη μη καταβολή του ΕΦΚΟΠ σε λαθραία αλκοολούχα ποτά υπολογίζονται περί τα 97,7 εκατ. ευρώ ετησίως, βάσει της κλαδικής μελέτης του ΙΟΒΕ (Νοέμβριος 2013). Σημειώνεται δε ότι η υψηλή φορολογία, εν τέλει, όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα ως προς τις φορολογικές εισπράξεις, αλλά απέτυχε παταγωδώς, καθώς τα δημόσια έσοδα βρίσκονται σε επίπεδο χαμηλότερο του 2009, δηλαδή, προ των αυξήσεων ΕΦΚΟΠ», καταλήγει η διαμαρτυρία.

Σχετικές ειδήσεις