Η πρώτη SMOKE FREE ΔΕΘ είναι γεγονός χάρη στην… Παπαστράτος!

Newsroom Newsroom

Η πρώτη SMOKE FREE ΔΕΘ είναι γεγονός χάρη στην… Παπαστράτος!

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια θεωρείται «πρωταθλήτρια» στους καπνιστές στην Ε.Ε. και στην οποία ο αντικαπνιστικός νόμος παραμένει σε πολλές περιπτώσεις στα χαρτιά, κάθε SMOKE FREE προσπάθεια αποτελεί από μόνη της μια καινοτόμα πρωτοβουλία, πόσω μάλλον όταν αυτή αφορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης -το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας και ένα από τα πιο σημαντικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη- και γίνεται με την υποστήριξη μιας… καπνοβιομηχανίας.

Με τα βλέμματα όλων να είναι πλέον στραμμένα στη συμπρωτεύουσα και τις μέχρι στιγμής πληροφορίες να κάνουν λόγο για ρεκόρ συμμετοχών, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το γεγονός ότι η φετινή 83η ΔΕΘ θα είναι η πρώτη αυστηρά αντικαπνιστική στην ιστορία του θεσμού, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα γυρίζει σιγά σιγά σελίδα. Αυτός είναι ο λόγος που η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει μεγάλη σημασία, τόσο για τον ίδιο τον θεσμό, όσο και για τους Έλληνες -καπνιστές και μη.

2

Προς ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου

Το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια το ποσοστό των Ελλήνων καπνιστών παρουσιάζει μια σταθερά καθοδική τάση, αποτελεί αναμφίβολα μια θετική ένδειξη ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα, ακόμη και σε ό,τι αφορά σε μια από τις πιο αρνητικές μας συνήθειες.

Μπορεί να μην έχουμε βγει ακόμη από τη λίστα με τις χώρες με τους περισσότερους καπνιστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, η αλήθεια είναι πως όλο και περισσότεροι Έλληνες εμφανίζονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τον παραδοσιακό τρόπο καπνίσματος. Πρόκειται για μια τάση που σίγουρα αποδεικνύεται από την αυξημένη προτίμηση που δείχνουν τα τελευταία χρόνια στα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού και σε ό,τι αφορά στην περίπτωση της φετινής SMOKE FREE ΔΕΘ, από το γεγονός ότι την πρωτοβουλία αυτή στηρίζει μια μεγάλη καπνοβιομηχανία!

3

Πράγματι, εκτός από την HELEXPO, τη μεγάλη αυτή πρωτοβουλία υποστηρίζει η «Παπαστράτος», μια εταιρεία η οποία κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων καπνού στην Ελλάδα για περισσότερες από οκτώ δεκαετίες. Η νέα της απόφαση, που σχετίζεται με τη ΔΕΘ, αποδεικνύει πως η «Παπαστράτος» μένει πιστή στη δέσμευσή της για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου. Πρόκειται για μια δέσμευση η οποία ξεκίνησε ουσιαστικά στη χώρα μας όταν η γνωστή καπνοβιομηχανία αποφάσισε να μετατρέψει το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα παραγωγής 20 δισ. ράβδων καπνού ετησίως για το IQOS. Με αυτόν τον τρόπο, εισήλθε σε μια νέα εποχή έπειτα από 90 χρόνια παραγωγής συμβατικών τσιγάρων και έκανε τη διαφορά, ανοίγοντας τον δρόμο σε ένα καλύτερο και SMOKE FREE «αύριο».

Ενδεικτικές της σημασίας της απόφασης αυτής είναι οι δηλώσεις που ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, Κυριάκος Ποζρικίδης, έκανε. Σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη, «κάθε χρόνο, τα μάτια της Ελλάδας και του κόσμου είναι στραμμένα στη ΔΕΘ και κάθε χρόνο κάτι νέο ξεκινάει εδώ». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «φέτος το νέο είναι η ίδια η ΔΕΘ που γίνεται SMOKE FREE», ενώ την ίδια ώρα έκανε λόγο για μια πρωτοποριακή κίνηση και μια απόφαση συμβολική «για να κατακτήσουμε έναν κόσμο χωρίς τον καπνό του τσιγάρου».

4

Η ΔΕΘ αλλάζει και λέει «ναι» σε ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο

Δεν υπάρχει, λοιπόν, αμφιβολία πως η απόφαση για την πρώτη SMOKE FREE ΔΕΘ αποτελεί μια καινοτομία για τα -μέχρι στιγμής- ελληνικά δεδομένα αφού κατά τη διάρκειά της, θα δούμε τη νομοθεσία περί μη καπνίσματος να εφαρμόζεται απόλυτα στους δημόσιους εσωτερικούς χώρους -και όχι μόνο! Πράγματι, όπως έγινε γνωστό, οι επισκέπτες της ΔΕΘ θα παροτρύνονται να μην καπνίζουν ούτε στους εξωτερικούς χώρους. Πού θα μπορούν να πηγαίνουν για να κάνουν το τσιγάρο τους; Μα φυσικά στις ειδικά διαμορφωμένες ζώνες για τους καπνίζοντες!

Η αλήθεια είναι, λοιπόν, πως αν αναλογιστεί κάποιος το γεγονός πως η φετινή ΔΕΘ αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ (60 εταιρείες-κολοσσοί και φορείς θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη) και τις εκθεσιακές συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης να ξεπερνούν τις 1.500 (έναντι τις 1.398 πέρυσι και τις 556 το 2012), είναι ξεκάθαρο πως από τις από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου η «καρδιά» του επιχειρείν και της καινοτομίας θα «χτυπά» σε μια… SMOKE FREE Θεσσαλονίκη.

5

Το πιο σημαντικό στοιχείο, όσον αφορά στην πιο διεθνοποιημένη ΔΕΘ των τελευταίων ετών, βέβαια, ίσως είναι το ότι τα αποτελέσματα μιας τόσο σημαντικής πρωτοβουλίας, δεν μπορούν παρά να έχουν αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία! Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι πως όταν μια καπνοβιομηχανία όπως η «Παπαστράτος», η οποία έχει συνδέσει τη λειτουργία της με την καινοτομία -ακριβώς όπως η ΔΕΘ- οραματίζεται έναν κόσμο χωρίς τον καπνό του τσιγάρου και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, τότε σίγουρα κάτι μπορεί να αλλάξει στην Ελλάδα, προς ακόμη πιο θετική κατεύθυνση.

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved