ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπλόκο» της Λαγκάρντ στη μείωση του ορίου χρήσης μετρητών

«Μπλόκο» της Λαγκάρντ στη μείωση του ορίου χρήσης μετρητών
AP images

«Έπεσε» η πρώτη υπογραφή εγγράφου της ΕΚΤ από την Κριστίν Λαγκάρντ για ελληνικό ζήτημα που αφορά τους περιορισμούς στη χρήση μετρητών.

Η Λαγκάρντ κάνει λόγο για μονομερείς ενέργειες των ελληνικών Αρχών το 2016 ενώ την ίδια ώρα βάζει στον «πάγο» ανάλογες διατάξεις και της σημερινής κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι πριν τεθεί σε διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο, υπήρχαν πληροφορίες ότι το όριο για χρήση μετρητών μεταξύ καταναλωτών κι επιχειρήσεων θα πέσει από τα 500 ευρώ στα 300 ευρώ ή και ακόμα χαμηλότερα. Όταν το σχέδιο νόμου τέθηκε σε διαβούλευση, υπήρχε μόνο μια διάταξη, που ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να εκπίπτουν δαπάνες άνω των 300 ευρώ εφόσον δεν έχουν γίνει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως επίσης τις δαπάνες ενοικίου αν έχουν γίνει τοις μετρητοίς. Ωστόσο, το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή δεν περιέχει ούτε αυτή τη διάταξη.

Η επτασέλιδη γνωμοδότηση της ΕΚΤ επί των διατάξεων, που είχε στείλει το υπουργείο Οικονομικών, μαρτυρά γιατί τα σχέδια της κυβέρνησης δεν προχώρησαν...

Η ΕΚΤ θεωρεί ότι το ισχύον όριο των 500 ευρώ στη διενέργεια πληρωμών με χρήση μετρητών σε συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων και τα νέα φορολογικά αντικίνητρα προς αποθάρρυνση των εταιρειών να πραγματοποιούν δαπάνες σε μετρητά αξίας άνω των 300 ευρώ, δεν τελούν σε σχέση αναλογίας προς τις πιθανές αρνητικές τους επιπτώσεις, στο σύστημα πληρωμών με χρήση μετρητών.

Η ΕΚΤ καλεί το υπουργείο Οικονομικών να αξιολογήσει την αναλογικότητα και συμβατότητα των υπόλοιπων περιορισμών που ισχύουν για τις πληρωμές με χρήση μετρητών (δηλαδή το όριο του 30% αλλά και την έκπτωση φόρου δαπανών αναβάθμισης που γίνονται μόνο ηλεκτρονικά) σε σχέση με την ιδιότητα νόμιμου χρήματος των τραπεζογραμματίων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα των μέτρων αυτών, δεν υπερβαίνουν τα αναγκαία, για την επίτευξη του στόχου, της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Η γνωμοδότηση έχει ημερομηνία 20 Νοεμβρίου και από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών απέσυρε τη διάταξη για τις εκπιπτόμενες δαπάνες των επιχειρήσεων, ωστόσο επέμεινε στις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές πληρωμές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εφορία: Νέα πάγια ρύθμιση για παλιούς και νέους οφειλέτες - Διπλασιάζεται ο αριθμός των δόσεων

Σχετικές ειδήσεις