ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Δημόσιο δίνει αμοιβή σε όσους αποκαλύπτουν «ορφανές» κληρονομιές

Το Δημόσιο δίνει αμοιβή σε όσους αποκαλύπτουν «ορφανές» κληρονομιές
Pixabay

Τις σχολάζουσες κληρονομιές, αυτές δηλαδή που έμειναν «ορφανές» επειδή δεν υπάρχουν κληρονόμοι, αλλά και δεν περιήλθαν στην κατοχή του Δημοσίου αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών -  Δίνει αμοιβή έως 10% της αξίας της κληρονομιάς σε όποιον παρέχει πληροφορίες. 

Ιδιώτες οι οποίοι θα υποδείξουν στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν εμφανίζουν κληρονόμο και δικαιωματικά ανήκουν στο Δημόσιο θα λαμβάνουν αμοιβή για αυτό η οποία μάλιστα θα μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 10% της αξίας της υποδεικνυόμενης περιουσίας.

Την συγκεκριμένη απόφαση πήρε το υπουργείο καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι κληρονομιές χωρίς κληρονόμο και γενικά κοινωφελείς περιουσίες καταπατούνται συστηματικά από επιτήδειους.

Πρόκειται για τις λεγόμενες σχολάζουσες κληρονομιές οι οποίες δικαιωματικά ανήκουν στο Δημόσιο. Σε πολλές περιπτώσεις γείτονες των αποβιωσάντων επιχειρούν και πολλές φορές καρπώνονται τα ακίνητα με μεθόδους καταπάτησης, παράνομων χρησικτησιών κλπ

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση όποιος γνωρίζει περιπτώσεις κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών που δεν είναι σε γνώση του Δημοσίου οφείλει να ενημερώσει χωρίς καθυστέρηση την Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών του ΥΠΟΙΚ. Για αυτήν την δήλωση δικαιούται χρηματική αμοιβή που μπορεί να ανέρχεται σε ποσοστό έως 10% επί της αξίας της εκκαθαρισθείσας περιουσίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Προστασία α’ κατοικίας: Πάνω από 65.000 εγγραφές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

Σχετικές ειδήσεις