ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητρόπουλος στο Newsbomb.gr: Ποιοι χάνουν ακόμα και το 50% της προσωρινής σύνταξής τους

Μητρόπουλος στο Newsbomb.gr: Ποιοι χάνουν ακόμα και το 50% της προσωρινής σύνταξής τους

Ποιοι θα πάρουν την νέα προσωρινή σύνταξη και πότε - Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις - «Μισή (35%) προσωρινή σύνταξη εξήγγειλε ο νέος υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης» σύμφωνα με τον γνωστό νομικό κ. Αλέξη Μητρόπουλο. 

Σε σημερινούς και μελλοντικούς εν αναμονή συνταξιούχους, που έχουν δηλαδή ήδη υποβάλλει ή θα υποβάλλουν αίτηση στο μέλλον, θα δίνεται άμεσα η νέα «προσωρινή σύνταξη» στο ύψος της Εθνικής Σύνταξης.

«Μισή (35%) προσωρινή σύνταξη εξήγγειλε ο νέος υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης» τόνισε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι, αντί της προσωρινής σύνταξης, εντός διμήνου από την υποβολή της αίτησης, σε ποσοστό 80% (στα Ταμεία Μισθωτών) ή στο 70% (Ταμείο Απασχολουμένων-Επιστημόνων-Αγροτών) ή στο 50% (Δημόσιο), θα καταβάλλεται η «προ-προσωρινή» σύνταξη σε ποσοστό 35% που είναι η Εθνική Σύνταξη, ήτοι 384 ευρώ (για 20ετία) ή 346 ευρώ (για 15ετία).

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΝΥΠΕΚΚ κ. Αλέξη Μητρόπουλο «με αυτό τον τρόπο καταργείται η πρόσφατη ευνοϊκή ρύθμιση του ν. 4714/2020 (άρθρα 115-116) που και ο σημερινός υπουργός μαζί με τον προηγούμενο (κ. Βρούτση) ψήφισαν!» τόνισε.

Ο γνωστός νομικός και καθηγητής κάνει λόγο για «ακόμη έναν εμπαιγμό όσων αναμένουν την εκκαθάριση της οριστικής τους σύνταξης» αφού όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος «και ο κ. Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν εξαγγείλει και δεσμευτεί πρόσφατα ότι το 2021 θα είναι το έτος της γενικευμένης ψηφιακής σύνταξης και ότι θα εκκαθαριστούν και θα αποδοθούν στην οριστική τους μορφή όλες οι εκκρεμούσες αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες κατά δήλωση της ίδιας της κυβέρνησης ανέρχονται στο συνολικό αριθμό των 400.000 εκκρεμουσών αιτήσεων» υπογράμμισε.

Τα ποσά και τα αναδρομικά

Το ποσό της νέας προσωρινής θα είναι το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης:

  • Για 15 έτη ασφάλισης, το είναι 345,60 ευρώ
  • Για 16 έτη ασφάλισης, 353,28 ευρώ
  • Για 17 έτη ασφάλισης, 360,96 ευρώ
  • Για 18 έτη ασφάλισης, 368,64 ευρώ
  • Για 19 έτη ασφάλισης, 376,32 ευρώ και
  • Από 20 έτη ασφάλισης και άνω 384,00 ευρώ

Οι δικαιούχοι θα πάρουν και αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησής τους για κύρια σύνταξη.

Έτσι, εάν ο e-ΕΦΚΑ οφείλει αναδρομικά π.χ. 10 μήνες από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, ο δικαιούχος θα λάβει και αναδρομικά 3.840 ευρώ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος στο Newsbomb.gr: «αντί η κυβέρνηση να ανακαλύπτει τον θεσμό της «προ -προσωρινής» σύνταξης στο καθηλωμένο επίπεδο της εθνικής σύνταξης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να εξεύρει τους πόρους και να αποδώσει την οριστική σύνταξη σε όσους αναμένουν από ελάχιστους μήνες έως και 5 χρόνια!» τόνισε.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ κ. Αλέξης Μητρόπουλος καλεί την κυβέρνηση:

α. Να μην ακυρώσει την πρόσφατη ευνοϊκή διάταξη των άρθρων 115-116 του ν. 4714/2020 που χορηγεί προσωρινή σύνταξη εντός διμήνου ίση με το 80%, το 70% και το 50% αντίστοιχα.

β. Να υλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα έκδοσης εντός του 2021 όλων των οριστικών συντάξεων όπως προεκλογικά είχε δεσμευθεί.

γ. Να δεσμευθεί ότι όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-2021, μπορούν να αποχωρήσουν και μετά την 1-1-2022.

Αυτό που προβληματίζει ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης είναι η πιθανότητα να προκύπτουν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, από την άμεση χορήγηση της Εθνικής Σύνταξης και αυτό καθώς υπάρχει πιθανότητα συσσώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να αναζητεί πίσω ο ΕΦΚΑ από τους ασφαλισμένους εφόσον εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι ο ασφαλισμένος δεν πληρούσε τα κριτήρια για να λάβει σύνταξη. Έτσι, απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη της νέας παροχής θα είναι η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Δηλ. θα πρέπει να πληρούνται δηλαδή στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου τα δυο βασικά κριτήρια θεμελίωσης: όριο ηλικίας και απαραίτητος χρόνος ασφάλισης.

Το νέο πλαίσιο θα «τρέξει» εντός 2μήνου με δυο ηλεκτρονικές πλατφόρμες για ήδη υποβληθείσες αιτήσεις και για αυτές που θα υποβληθούν στο μέλλον. Οι δυο αυτές ηλεκτρονικές εφαρμογές περιγράφονται αναλυτικά στην νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται.

Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές

1. Η πρώτη ηλεκτρονική εφαρμογή θα αφορά όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Οι σημερινοί εν αναμονή συνταξιούχοι θα κληθούν να μπουν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού. Ακολούθως θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους, ώστε να τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους μήνες της αναμονής.

2. Η δεύτερη ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αφορά όσους θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την ψήφιση του σχετικού νόμου και μετά. Και αυτοί θα λαμβάνουν την Εθνική Σύνταξη άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα ακολουθεί η καταβολή της προσωρινής σύνταξης και η απονομή της οριστικής σύνταξης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Στενεύει ο κλοιός στην Αττική με 265 νέες μολύνσεις - Ο χάρτης της διασποράς

Ροή Ειδήσεων