ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσωρινές συντάξεις: Σε τρεις φάσεις η διαδικασία - Πώς και πόσα θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Προσωρινές συντάξεις: Σε τρεις φάσεις η διαδικασία - Πώς και πόσα θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Συντάξεις - Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις: Aντίστροφη μέτρηση δυο μηνών για το επιχειρούμενο «ξεμπλοκάρισμα» της πληρωμής των εκκρεμών συντάξεων. 

Όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αυτό που αλλάζει είναι ότι μέχρι σήμερα αυτός που είχε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης και αυτόματα ζητούσε να του χορηγηθεί και προσωρινή σύνταξη.

Η νέα προσωρινή σύνταξη η οποία θα αρχίσει να δίδεται σε δύο μήνες, δεν καταργεί το υφιστάμενο «καθεστώς» υπολογισμού προσωρινής σύνταξης, αλλά εισάγει ένα στάδιο πριν την καταβολή της ώστε να επισπεύσει τη διαδικασία καταβολής μίας σύνταξης «έναντι» της προσωρινής και όχι μόνο της οριστικής σύνταξης. Πρόκειται για μία «προ-προσωρινή» σύνταξη.

Αυτή ήταν ανάλογη της κατηγορίας όπου ήταν ασφαλισμένος:
50% για τους δημοσίους υπαλλήλους, 70% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 80% για τους μισθωτούς.

Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Ποιοι διατηρούν τα όρια ηλικίας και βγαίνουν τώρα στη σύνταξη - Οι αλλαγές από το 2022

Το πρώτο βήμα ήταν να εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη –σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα- και το δεύτερο βήμα να υπολογιστεί η οριστική σύνταξη.

Η διαδικασία:

Κάθε συνταξιούχος θα παίρνει τρεις διαδοχικές συντάξεις:

Πρώτο βήμα: Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η Εθνική Σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας). Θα παίρνει δηλ. άμεσα την «προ-προσωρινή» σύνταξη των 345-384 ευρώ.

Δεύτερο βήμα: Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη. .

Θα παίρνει δηλ. την προσωρινή που θα αντιστοιχεί στο 70% -80% των αποδοχών του τελευταίου 12μηνου του ασφαλιστικού βίου (δηλ. ουσιαστική τη διαφορά μεταξύ της «προ-προσωρινής» και της προσωρινής) και μαζί τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο διάστημα που ανέμενε την προσωρινή σύναξη του.

Τρίτο βήμα: Η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

Το νέο πλαίσιο έχει δυο εφαρμογές που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται:

  • Η πρώτη εφαρμογή αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Οι δικαιούχοι θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους μήνες της αναμονής.
  • Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους θα υποβάλουν από σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνον την Εθνική Σύνταξη άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίζεται η καταβολή της προσωρινής σύνταξης και
  • Τρίτο βήμα θα είναι η απονομή της οριστικής σύνταξης στους δικαιούχους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: «Βόμβα» Γώγου για απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 στην Αττική- «Υπάρχει περίπτωση να συμβεί»

Ροή Ειδήσεων