ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «αέρα» λόγω πανδημίας ο στόχος εξαμήνου για φορολογικά έσοδα 20,1 δισ. ευρώ

Στον «αέρα» λόγω πανδημίας ο στόχος εξαμήνου για φορολογικά έσοδα 20,1 δισ. ευρώ
INTIME

Σήμερα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία για την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού τον Ιανουάριο. 

Η προσοχή θα εστιάσει στα φορολογικά έσοδα και στο κατά πόσον επιτεύχθηκε ο στόχος για εισπράξεις 4 δισ. ευρώ μέσα στον Ιανουάριο.

Δεδομένου του νέου lockdown στην Αττική οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για τα φορολογικά έσοδα αναθεωρούνται, ειδικά για το πρώτο εξάμηνο του 2021, οπότε είχαν προβλεφθεί συνολικά φορολογικά έσοδα 20,1 δισ. ευρώ.

Στην Αττική παράγεται το 48% του ΑΕΠ της χώρας και το σκληρό lockdown των τριών εβδομάδων θα έχει αναμφίβολα επίπτωση στα κρατικά έσοδα. Αλλά επιπτώσεις θα προκύψουν και από τους υπόλοιπους εγκλεισμούς σε πανελλαδικό επίπεδο.

«Φρένο» στις φορολογικές εισπράξεις βάζει και η αναστολή έως το τέλος του 2021 των κορωνοχρεών που συσσωρεύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η πληρωμή των οποίων είχε αρχικά ανασταλεί έως τις 30 Απριλίου.

Η πληρωμή των οφειλών αυτών μετά τη λήξη της νέας παράτασης (31/12/2021) θα μπορεί να γίνει σε διπλάσιο αριθμό δόσεων (24 άτοκες δόσεις ή 48 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%), σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του περασμένου Οκτωβρίου (η οποία ήταν για 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%).

Τα εν λόγω χρέη, για τα οποία παρατείνεται η περίοδος αναστολής είσπραξης έως τις 31/12/2021, υπολογίζονται περί τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθούν και οι ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές των οποίων παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη το συνολικό ποσό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση παρατάθηκε και η καταβολή και αναστάλθηκε η είσπραξη της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.

Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Η λίστα των άμεσα πληττόμενων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021.