ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχει υποβληθεί μόλις 1 στις 10 φορολογικές δηλώσεις – Εντατικοποιεί τους ελέγχους η ΑΑΔΕ

Έχει υποβληθεί μόλις 1 στις 10 φορολογικές δηλώσεις – Εντατικοποιεί τους ελέγχους η ΑΑΔΕ
Pixabay

Μπορεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να κινείται με αργούς ρυθμούς, με τις συνολικές υποβολές Ε1 να μην ξεπερνούν τις 700.000 και να ανέρχονται κοντά στο 10% του συνόλου των δηλώσεων, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τη φορολογική διοίκηση από το να διενεργεί στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους.

Η Ανεξάρτητή Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει δρομολογήσει την πραγματοποίηση εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, αποβλέποντας στη διασφάλιση της έγκαιρης και ορθής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των φορολογουμένων καθώς και στον εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού των συνεπειών του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματισθεί μεταξύ άλλων οι εξής έλεγχοι:

  • Διασταυρώσεις για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν σημαντική δραστηριότητα.
  • Διασταυρώσεις για τον εντοπισμό διαφορών μεταξύ συνολικών ετησίων εκροών δηλώσεων ΦΠΑ με τα δηλωθέντα εισοδήματα δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019
  • Δράσεις εντοπισμού υπόχρεων σε υποβολή ή τροποποίηση δηλώσεων Ε9 νομικών προσώπων.
  • Διασταυρώσεις για τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων φυσικών προσώπων για πρόσθετες αποδοχές.
  • Διασταυρώσεις εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης στα πλαίσια της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.
  • Διασταυρώσεις για αναδρομικά εισοδήματα ή πρόσθετες αποδοχές.
  • Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις και από αξιοποίηση δεδομένων καρτών.

Σημειώνεται πως στις δράσεις της φορολογικής διοίκησης για την πρόληψη και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής εντάσσονται η διενέργεια στοχευμένων φορολογικών ελέγχων, η πραγματοποίηση ελέγχων με τη χρήση και των νέων έμμεσων τεχνικών ελέγχου, η πραγματοποίηση εκτεταμένων διασταυρώσεων, η αξιοποίηση δεδομένων και η ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ στοχεύει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας προτεραιοποίησης υποθέσεων ελέγχου με βάση αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, με στόχο την μέγιστη αποτελεσματικότητα του φορολογικού ελεγκτικού μηχανισμού.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εφαρμογή έμμεσων τεχνικών ελέγχου κατά τη διαδικασία προσδιορισμού φορολογητέας ύλης. Ήδη, έχουν εκδοθεί σχετικές εγκύκλιοι με οδηγίες για τον έμμεσο τρόπο προσδιορισμού του εισοδήματος και την εφαρμογή των μεθόδων έμμεσου προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης, ενώ ολοκληρώθηκε και η εκπαίδευση άνω των 900 ελεγκτών στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Απολογείται σήμερα ο συζυγοκτόνος - Τα «σκηνοθετικά» λάθη που πρόδωσαν το φρικτό έγκλημα