ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης : Το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει να προετοιμάσει έργα ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ

Ταμείο Ανάκαμψης : Το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει να προετοιμάσει έργα ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ
INTIME

Στη «μάχη» της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέσα στα επόμενα χρόνια ετοιμάζεται να ριχθεί και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αναμένεται να αναλάβει σημαντικά έργα στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Έργα που θεωρούνται κομβικής σημασίας στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία στελέχωσης της Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του Ταμείου, ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει και η ανάθεση των έργων.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει να προετοιμάσει έργα ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, καθώς διαθέτει πλούσια εμπειρία και αποδεδειγμένα έχει καταφέρει να φέρει σε πέρας μεγάλες και απαιτητικές αποκρατικοποιήσεις.

Να σημειωθεί πως η Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ θα έχει ως αντικείμενο την προετοιμασία και την ωρίμανση έργων που εντάσσονται στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας», συμπεριλαμβανομένων και όσων σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η νέα αυτή μονάδα θα λειτουργεί ως διακριτή λειτουργική και λογιστική μονάδα, ώστε να υπάρχει σαφής διάκριση με τον ρόλο του Ταμείου – όπως αυτός προβλέπεται από τον ιδρυτικό του νόμο (Ν. 3986/2011) – για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Όσον αφορά στα έργα/συμβάσεις που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης «Next Generation EU», προβλέπεται η υπογραφή σύμβασης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Ανάκαμψης, εκπροσωπούμενου από τον υπουργό Οικονομικών.

Μέσα από τους ευρωπαϊκούς πόρους και το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» που περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις, εκτιμάται πως θα κινητοποιηθούν συνολικά επενδύσεις ύψους 60 δισ. ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια, με στόχο να αυξηθεί μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργηθούν περίπου 180-200 χιλιάδες μόνιμες νέες θέσεις εργασίας.