ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκταμιεύονται στις αρχές της εβδομάδας τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Εκταμιεύονται  τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης
Εκταμιεύονται τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
INTIME

Εκταμιεύονται στις αρχές της εβδομάδας τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, σχεδόν 4 δισ. ευρώ, τα οποία η χώρα μας έχει μεγάλη ανάγκη.

Η εκταμίευση της προκαταβολής του 13% δίνει και επισήμως το σήμα για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης ύψους 30,5 δισ. ευρώ σε ορίζοντα εξαετίας.

Το ποσό των 4 δισ. ευρώ που θα μπει στα ταμεία αφορούν σε 2,4 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις – από το συνολικό κονδύλι των 17,8 δισ. ευρώ – και σε 1,6 δισ. ευρώ που προέρχεται από το «καλάθι» των δανείων συνολικού ύψους 12,7 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις δείχνουν πως φέτος αναμένεται εισροή πόρων περί τα 7,8 δισ. ευρώ και στη συνέχεια ετήσιες εισροές 5,31 δισ. ευρώ για την πενταετία από το 2022 έως και το 2026.

Μετά το στάδιο της εκταμίευσης της προκαταβολής μπαίνει σε τροχιά η υλοποίηση των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και των δράσεων ώστε να δοθεί το πράσινο φως της εκταμίευση της πρώτης δόσης περί τον Νοέμβριο.

Από τα 4 δισ. ευρώ της προκαταβολής θα χρηματοδοτηθούν τα πρώτα 12 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ. Αφορούν μεταξύ άλλων σε υποδομές εκσυγχρονισμού του Δημοσίου και την ψηφιοποίηση αρχείων, βελτίωση του εξοπλισμού της ΑΑΔΕ, υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Τηλεπικοινωνιών – Σύζευξις ΙΙ, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω του χωροταξικού σχεδιασμού, στο πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 και στην αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης Αθηνών.