ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λουκέτο» σε 2.174 δημόσιες υπηρεσίες

«Λουκέτο» σε 2.174 δημόσιες υπηρεσίες

Το νομοσχέδιο για την «Αναδιοργάνωση Υπουργείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου» που κατέθεσε τη Δευτέρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, προβλέπει την κατάργηση 2.174 υπηρεσιών σε 11 υπουργεία.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω σχέδιο νόμου περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση των οργανισμών, τη μείωση των διοικητικών δομών μέχρι και 40%, σε 11 από τα 15 υπουργεία, όπως επίσης και στις Γενικές Γραμματείες Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και μεγάλα νομικά πρόσωπα.

Συνέπεια της μείωσης των υπηρεσιών σε υπουργεία και εποπτευόμενα ΝΠΔΔ είναι οι μεταφορές προσωπικού σε νέες διοικητικές μονάδες, ακόμα και εκτός υπουργείων, για τον καλύτερο συντονισμό και την εξοικονόμηση πόρων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις 2.174 οργανικές μονάδες που θα καταργηθούν, οι 280 διέθεταν μόνο προϊσταμένους και δεν απασχολούσαν κανένα υπάλληλο.

Πάντως από την κατάργηση των θέσεων ευθύνης εξοικονομούνται περίπου 6.211.200 ευρώ μόνο από τη μη απόδοση των επιδομάτων ευθύνης, το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό με το νέο Μισθολόγιο.

Παράλληλα, στις καινοτομίες του νέου σχεδίου νόμου εντάσσεται η ενοποίηση των υποστηρικτών μονάδων σε κάθε υπουργείο και δη σε όσα έχουν προέλθει από συγχώνευση.

Να σημειωθεί ότι από το νομοσχέδιο εξαιρούνται τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, που θα εξεταστούν σε επόμενη φάση και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα καταθέσει αυτοτελή νομοθετική ρύθμιση.