ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: O «χάρτης» των πληρωμών για παλαιούς και νέους συνταξιούχους

Αναδρομικά: O «χάρτης» των πληρωμών

Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά και αυξήσεις -Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών. 

Aντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αναδρομικών σε χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 έτη ασφάλισης και αναμένουν εδώ και μήνες τις αυξήσεις από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους.

Οι αυξημένες συντάξεις θα πληρωθούν σταδιακά από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως και τον Δεκέμβριο.

Τα αναδρομικά 23 μηνών στους παλαιούς συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το Μάιο του 2016 θα καταβληθούν με εμβόλιμη πληρωμή στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Τον Οκτώβριο (με τις συντάξεις Νοεμβρίου) θα καταβληθούν αναδρομικά και αυξήσεις σε 150.000 παλαιούς συνταξιούχους και σε 29.000 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμούν.

Πιο αναλυτικά:

Περίπου 4 δισ. ευρώ συνολικά περιμένουν να λάβουν αναδρομικά περισσότεροι από 650.000 συνταξιούχοι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με τον ΕΦΚΑ να αποσκοπεί στην πραγματοποίηση πληρωμής των αναδρομικών και αυξήσεων μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Δηλαδή σε περίπου ένα μήνα από τώρα, αναμένεται να πληρωθούν τα αναδρομικά και οι αυξήσεις σε 150.000 παλαιούς συνταξιούχους και σε 29.000 εκκρεμείς συντάξεις νέων συνταξιούχων.

Οι δικαιούχοι των αυξήσεων είναι:

  • Οι παλαιοί συνταξιούχοι πριν από τον Μάιο του 2016
  • Οι νέοι συνταξιούχοι από 13 Μαΐου 2016 ως 30 Σεπτεμβρίου 2019
  • Οι νεότεροι συνταξιούχοι από 1ης Οκτωβρίου 2019 και μετά, που θα λάβουν αυξημένες επίσης συντάξεις με επανυπολογισμό των ποσών που έχουν πάρει ως οριστική σύνταξη

Ειδικότερα, τέλος Σεπτεμβρίου, με τις συντάξεις του Οκτωβρίου θα πληρωθούν τα αναδρομικά 23 μηνών οι «παλαιούς» συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το Μάιο του 2016) και έχουν χρόνο ασφάλισης περισσότερο από 30,1 έτη.

Επιπλέον, στο τέλος Οκτωβρίου με τις συντάξεις του Νοεμβρίου θα λάβουν τις αυξημένες συντάξεις οι «παλαιοί» συνταξιούχοι του Δημοσίου που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το Μάιο του 2016. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά πιθανότατα στο τέλος Νοεμβρίου μαζί με τις συντάξεις Δεκεμβρίου.

Για τους «παλαιούς» συνταξιούχους (που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016), οι τεχνικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και την ανάδοχο εταιρία δείχνουν πως το τελικό πλήθος των δικαιούχων είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που έχει επικρατήσει ως εικόνα το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα.

Αναλυτικά:

  • Οι συνταξιούχοι πριν τον Μάιο του 2016 ανέρχονται περίπου σε 1.800.000,
  • Οι 1.050.000 από αυτούς έχουν λιγότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και επομένως δεν δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις με βάση τον νόμο.
  • Οι υπόλοιποι 750.000 έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και εντάσσονται στη διαδικασία του επανυπολογισμού. Από το πλήθος αυτό προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
  • 100.000 είναι δύσκολες περιπτώσεις συντάξεων, με λάθη ή ελλιπή στοιχεία που χρίζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν επανυπολογιστεί και να έχουν πληρωθεί όσοι δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% από αυτούς δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις.
  • Από τις υπόλοιπες 650.000 συνταξιούχων προκύπτει πως μόνο 130.000-150.000 δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις. Οι υπόλοιποι δεν δικαιούνται λόγω της προσωπικής διαφοράς και δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του νόμου.

Αναδρομικά κληρονόμων

Για τα αναδρομικά των κληρονόμων θα υπάρξει ειδική πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ για τους κληρονόμους όπου εκεί οι κληρονόμοι θα κάνουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Σήμερα η κηδεία της άτυχης Δώρας – Ο 40χρονος την παρακολουθούσε μια ημέρα πριν τη δολοφονία

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Ραγδαίες εξελίξεις – Ένταλμα σύλληψης για τον σύντροφό της από το FBI

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr για Βόρεια Ελλάδα: Εμβολιασμός ή θα διδαχθούμε πολύ ακριβά τις συνέπειες