ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκλογές στη Γερμανία: Οι Γερμανοί εκατομμυριούχοι «φυγαδεύουν» χρήματα στην Ελβετία

Εκλογές στη Γερμανία: Οι Γερμανοί εκατομμυριούχοι «φυγαδεύουν» χρήματα στην Ελβετία
Pixabay

Η διαφαινόμενη έλευση της Αριστεράς στις γερμανικές εκλογές την Κυριακή τρομάζει τους Γερμανούς εκατομμυριούχους που μεταφέρουν μαζικά περιουσιακά στοιχεία στην Ελβετία.

Εάν οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι έρθουν στην εξουσία, υπάρχει ο φόβος της επανεισαγωγής του φόρου περιουσίας και ενίσχυσης του φόρου κληρονομιάς.

Έτσι, σύμφωνα με τραπεζίτες και φορολογικούς δικηγόρους που επικαλείται το Reuters οι πλούσιοι Γερμανοί «φυγαδεύουν» περιουσιακά τους στοιχεία στην Ελβετία.

Η κίνηση αυτή δείχνει ότι οι πλούσιοι Γερμανοί εξακολουθούν να βλέπουν την Ελβετία ως ένα ελκυστικό μέρος για να σταθμεύουν τον πλούτο τους, παρά τις προσπάθειες να διαβρωθεί η εικόνα της Ελβετίας ως ασφαλές καταφύγιο για τους δισεκατομμυριούχους.

Τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών δείχνουν ότι οι καταθέσεις γερμανικών νοικοκυριών και εταιρειών σε τράπεζες της Ελβετίας αυξήθηκαν από περίπου 5 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2020, σε 37,5 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Αν και πιο πρόσφατα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα, ωστόσο εκτιμάται πως η εξαγωγή καταθέσεων επιταχύνθηκε.

Ένας κορυφαίος Ελβετός τραπεζίτης δήλωσε στο Reuters: «Γνωρίζω πολλούς Γερμανούς επιχειρηματίες που θέλουν να πατήσουν το πόδι τους έξω από τη Γερμανία εάν τα πράγματα γίνουν πολύ κόκκινα (Αριστερά) εκεί».

Διαβάστε επίσης:

«Ξύπνησε» ο 6χρονος Φώτης: Τα δάκρυά του και το πρώτο που ζήτησε από τους γιατρούς

Linda Evangelista: Στο πλευρό της διάσημα μοντέλα μετά την παραμόρφωσή της - Μπράβο για το κουράγιο

Πέθανε ο ηθοποιός Μιχάλης Γούναρης