ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων έχει ακυρώσει το κυβερνητικό πακέτο των 500 εκατ. ευρώ

Πετρέλαιο θέρμανσης
Είδος πολυτελείας τείνουν να γίνουν τα καύσιμα για τους πολίτες.
INTIME / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Χωρίς κανένα πραγματικό πλάνο για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την σοβαρή ενεργειακή κρίση που ήδη μαστίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη κινείται η κυβέρνηση, με τους αρμόδιους υπουργούς να αρέσκονται στο να ωραιοποιούν καταστάσεις και να καθησυχάζουν επικαλούμενοι πακέτα παρεμβάσεων που έχουν ήδη ξεπεραστεί από την πραγματικότητα.

Ενώ το ράλι στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας είναι ασταμάτητο, οι τιμές του φυσικού αερίου διαρκώς αυξάνονται, και το πετρέλαιο κινείται διαρκώς προς τα πάνω, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται να νουθετούν τους πολίτες να μην ανησυχούν για την πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία βιώνουν.

Μεταξύ αυτών ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος σε συνέντευξη του σήμερα στο Κανάλι Ένα υποστήριξε πως «δεν υπάρχει λόγος πανικού» και ότι ο πληθωριστικός κύκλος που τροφοδοτείται από τις ενεργειακές τιμές καλύπτεται από το στοχευμένο πακέτο των 500 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει κυβέρνηση.

Το δυστύχημα είναι ότι την ίδια ώρα που ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε αυτές τις δηλώσεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η χονδρεμπορική τιμή έσπαγε το φράγμα των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους η μέση τιμή τον Σεπτέμβριο στην χονδρεμπορική αγορά ήταν στα 134 ευρώ η μεγαβατώρα και βάσει αυτής της τιμής η κυβέρνηση σχεδίασε την επιδότηση των 18 ευρώ ανά λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας. Με απλά λόγια η εκτόξευση των τιμών στην χονδρεμπορική έχει ήδη καταστήσει «ξεπερασμένο» το μετρό της επιδότησης που έδωσε η κυβέρνηση προ δύο εβδομάδων, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν απροστάτευτά από το ενεργειακό κόστος.

Ίδια εικόνα εμφανίζεται και στο φυσικό αέριο, όπου στην ολλανδική αγορά, η οποία είναι η αγορά αναφοράς για το φυσικό αέριο οι τιμές παράδοσης Νοεμβρίου πήραν σήμερα την ανιούσα και ενισχύθηκαν κατά 18% στα 104 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Να σημειωθεί πως το μετρό της έκπτωσης κατά 15% στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου λήφθηκε όταν η τιμή ανά θερμική μεγαβατώρα ήταν στα 84 ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, με τις τιμές του φυσικού αερίου σε αυτά τα επίπεδα, η έκπτωση που παρέχει η κυβέρνηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου είναι απλά σταγόνα στον ωκεανό.

Παράλληλα, σήμερα η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ κινείται στα 85,5 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου στα 83,2 δολάρια ανά βαρέλι, υψηλότερα σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα. Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έχουν φοβίσει ήδη τους καταναλωτές που αναμένουν να έρθει πιο κοντά η ημερομηνία που θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου να προμηθευτούν καύσιμα.

Τέλος, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήδη έχει αγγίξει πανελλαδικά το 1,80 ευρώ με το κόστος για τα νοικοκυριά να είναι δυσβάσταχτο καθώς πλέον πληρώνουν έως και 20% περισσότερο σε σχέση με όσα πλήρωναν προ εξαμήνου για να γεμίζουν τα αυτοκίνητα τους.

Και ενώ όλα τα παραπάνω δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα για την καθημερινότητα των πολιτών η κυβέρνηση για λόγους που δεν μπορούν να εξηγηθούν δεν φαίνεται πρόθυμη να εφαρμόσει την εργαλειοθήκη που ανακοίνωσε προ εβδομάδος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να προχωρήσει σε προσωρινές μειώσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης που βαρύνουν τα καύσιμα. Μια τέτοια παρέμβαση θα οδηγούσε άμεσα σε αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων και θα ανακούφιζε δραστικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα συντηρούσε και τα επίπεδα κατανάλωσης καυσίμων σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η Ντόρα Μπακογιάννη διαγνώστηκε με καρκίνο - «Είμαι αποφασισμένη να νικήσω»

Πολλαπλό μυέλωμα: Ο τύπος καρκίνου από τον οποίο πάσχει η Ντόρα Μπακογιάννη

Δίωξη για βιασμό και σε τρίτο ηθοποιό μετά τους Δημήτρη Λιγνάδη και Πέτρο Φιλιππίδη