ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλά επίπεδα 28 ετών ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Σε υψηλά επίπεδα 28 ετών ο πληθωρισμός στη Γερμανία
Pixabay

Στο 4,5% ανήλθε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, ανερχόμενος  στο πιο υψηλό επίπεδο από τον Αύγουστο του 1993.

Την ίδια στιγμή, σε σταυροδρόμι βρίσκεται η ΕΚΤ, καθώς η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού – λόγω της πανδημίας και του ράλι των τιμών της ενέργειας – έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον προγραμματισμό της.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική της, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να είναι η πρώτη που θέλησε να αποκρούσει προσδοκίες των αγορών πως η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων το 2022, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τρέχει ήδη με 4,1% για τον Οκτώβριο σύμφωνα με προβλέψεις της Eurostat. Όμως τα στελέχη της τράπεζας θεωρούν ότι η άνοδος αυτή των τιμών θα είναι παροδική και θα αποκλιμακωθεί από του χρόνου.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν δήλωσε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε μια «εντελώς διαφορετική», όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση από άλλες χώρες, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «ισχυροί λόγοι» για την πτώση του πληθωρισμού το επόμενο έτος στο μπλοκ. Θα ήταν «αντιπαραγωγικό να ακολουθήσουμε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική στην τρέχουσα συγκυρία», πρόσθεσε.