ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «μυστικά» της φορολογική συμφωνίας Ελλάδας - Σιγκαπούρης

Τα «μυστικά» της φορολογική συμφωνίας Ελλάδας - Σιγκαπούρης

Η σύμβαση μεταξύ Ελλάδος και Σιγκαπούρης που ψηφίσθηκε προ ημερών στην Βουλή για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και της φοροδιαφυγής σχετικά με τον φόρο εισοδήματος έχει ειδικά χαρακτηριστικά. 

Πιο συγκεκριμένα, με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών καθώς και η κίνηση κεφαλαίων και προσώπων μεταξύ των δύο χωρών. Η σύμβαση αυτή ήλθε να προστεθεί στις 57 Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που βρίσκονται ήδη εν ισχύ και έχει συνάψει η Ελλάδα.

Τα βασικά σημεία της σύμβασης προβλέπουν ότι δύναται να παρακρατηθεί φόρος από το Συμβαλλόμενο Κράτος κατά την καταβολή μερίσματος σε φορολογούμενο στο άλλο Συμβαλλόμενο Κράτος έως 10% (υπό προϋποθέσεις μειώνεται σε 5%) ενώ κατά την καταβολή τόκων και δικαιωμάτων η παρακράτηση δύναται να ανέρχεται σε 7,5%.

Σημειώνεται ότι η Σιγκαπούρη έχει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον καθώς ο συντελεστής φορολογίας για τα νομικά πρόσωπα ανέρχεται σε 17% ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να μειωθεί περισσότερο.

Η σύναψη της εν λόγω Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας αναμένεται να συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων από την Ασία, αλλά και στην τόνωση των εμπορικών σχέσεων με την Σιγκαπούρη η οποία συγκαταλέγεται στις χώρες που κυριαρχούν στον τομέα του θαλάσσιου εμπορίου.