ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλπάζουν οι τιμές του αλουμινίου

Καλπάζουν οι τιμές του αλουμινίου
INTIME

Σε πρωτόγνωρα επίπεδα έχουν φθάσει οι τιμές του αλουμινίου. 

Η εκτόξευση της τιμής του πρωτόχυτου αλουμινίου έχει οδηγήσει και τις τιμές των προφίλ σε σταθερά ανοδική πορεία στην ελληνική αγορά προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στις επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και γενικότερα στον κατασκευαστικό τομέα. Το ήδη υψηλό κόστος της ενέργειας που είχε δείξει τις επιπτώσεις του από τους προηγούμενους μήνες, με φόντο την κρίση στην Ουκρανία, συμπαρασύρει τα πάντα προς τα πάνω. Πολλές εταιρείες αλουμινίου στην Ευρώπη εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς αναγκάζονται να περιορίσουν την παραγωγή ή κλείνουν εργοστάσια.

Η κατάσταση αυτή έχει σημαντικές παρενέργειες και στην ελληνική αγορά, με επιπτώσεις σε όλο το φάσμα των κατασκευών, τόσο των νέων όσο και των ανακατασκευών, μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», το οποίο ανέμενε ο κλάδος για να ενισχυθεί μετά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Κατασκευαστές μιλούν για οικονομική καταστροφή, καθώς βλέπουν καθημερινά τις τιμές να ανεβαίνουν, και ειδικά στις περιπτώσεις που έχουν πληρωθεί, πλέον δουλεύουν με μηδενικό κέρδος, ακόμα και με ζημιά.

Ειδικά στην αγορά του αλουμινίου οι εξελίξεις στην Ουκρανία άναψαν το «φιτίλι», εκτοξεύοντας την τιμή πάνω από τα 3.600 δολάρια/mt στο LME, ενώ στην ελληνική αγορά η τιμή του άβαφου προφίλ αλουμινίου τον Μάρτιο άγγιξε κατά μέσο όρο τα 7,2 ευρώ / κιλό από 4,8 ευρώ που ήταν τον περσινό Ιανουάριο.