ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη των ρωσικών κυρώσεων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ
AP

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σήμερα ότι από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η μετατροπή ρουβλίων σε κρυπτονομίσματα, για να αποφευχθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, έχει αυξηθεί.

Μιλώντας στο Συνέδριο Καινοτομίας που διοργάνωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ποσό των ρουβλίων που ανταλλάσσονται με κρυπτονομίσματα είναι «στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021».

Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν απειλή και στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί αμφίβολες και εγκληματικές συναλλαγές με τη χρήση τους. «Χρησιμοποιούνται τώρα για να αποφευχθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Έχουμε λάβει μέτρα για να δείξουμε ξεκάθαρα σε όλους όσους ανταλλάσσουν, συναλλάσσονται, προσφέρουν υπηρεσίες σε σχέση με περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης ότι είναι συνεργοί για την παράκαμψη των κυρώσεων», δήλωσε.

Η Λαγκάρντ είπε επίσης ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες φτάνουν στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και άλλες χώρες φορτωμένοι με σακούλες γεμάτες χαρτονομίσματα του εθνικού τους νομίσματος, τα γρίβνα, τα οποία δεν μπορούν να μετατρέψουν γρήγορα σε ευρώ, επειδή δεν υπάρχει συναλλαγματική ισοτιμία αναφοράς για το ουκρανικό νόμισμα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΕΚΤ προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να αλλάξουν γρίβνα σε ευρώ, ενεργοποιώντας έναν μηχανισμό συναλλάγματος που θα αποδέχονται οι τράπεζες και τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος.

Τέλος, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι σε ορίζοντα πέντε ετών, πολλές κεντρικές τράπεζες θα έχουν λανσάρει τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα. Χαιρέτισε δε την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μελετήσει τη δυνατότητα κυκλοφορίας ενός ψηφιακού δολαρίου. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε πρόσφατα από την κυβέρνησή του να αξιολογήσει τη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος των ΗΠΑ, που θα υποστηρίζεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.