ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 36 εβδομάδες που θα κρίνουν το ύψος των αυξήσεων στις συντάξεις

«Τετελεσμένο» θεωρείται πλέον η χορήγηση αύξησης στις συντάξεις την 1η Ιανουαρίου 2023
«Τετελεσμένο» θεωρείται πλέον η χορήγηση αύξησης στις συντάξεις την 1η Ιανουαρίου 2023
Pixabay

«Τετελεσμένο» θεωρείται πλέον η χορήγηση αύξησης στις συντάξεις την 1η Ιανουαρίου 2023 και σε εκκρεμότητα παραμένει το ύψος των αυξήσεων, κάτι που θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της ανάπτυξης αλλά και του πληθωρισμού εντός του τρέχοντος έτους.

Τη χορήγηση αυξήσεων στις συντάξεις, μετά από 13 χρόνια συρρίκνωσης έχει επιβεβαιώσει ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί σε ποσοστά, καθώς αυτά θα εξαρτηθούν από τους δείκτες της οικονομίας εντός του 2022.

Η επιστροφή των συντάξεων σε τροχιά ανόδου το 2023 και γενικότερα η βελτίωση των αμοιβών αναμένεται να αποτελέσουν το βασικό «αντίδοτο» στην κλιμακούμενη έξαρση της ακρίβειας.

Η αύξηση των συντάξεων από την 1.1.2023 προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία, την οποία η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να εφαρμόσει.
Η προσωπική διαφορά

Σύμφωνα με τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) από 1ης Ιανουαρίου 2023 θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και επίσης 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος).

Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί το 2022 κατά 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί κατά 5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 4,5% (2%+2,5%). Με τη δέσμευση ότι η συνολική αύξηση που θα προκύψει δεν θα ξεπερνά τον πληθωρισμό.

Ωστόσο κάποιοι συνταξιούχοι – όχι λίγοι – δεν θα δουν την αύξηση αυτή στο τελικό ποσό της σύνταξής τους. Συγκεκριμένα, αύξηση δεν θα λάβουν οι συνταξιούχοι που μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους – σύμφωνα με τους νόμους Κατρούγκαλου και Βρούτση – είχαν τη λεγόμενη προσωπική διαφορά. Δηλαδή ελάμβαναν υψηλότερο ποσό σύνταξης από αυτήν που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους. Η σύνταξη – μετά τον επανυπολογισμό – συνέχισε να καταβάλλεται ως είχε. Ωστόσο το επιπλέον ποσό – μελλοντικά – αναμένεται να συμψηφισθεί με ενδεχόμενες αυξήσεις των συντάξεων.