ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακρίβεια στο «κόκκινο» σε αρτοποιία, λαϊκές αγορές, βενζινάδικα - Νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Η ακρίβεια χτυπάει «κόκκινο» σε αρτοποιία, λαϊκές αγορές και βενζινάδικα
Εξαθλιώνονται τα νοικοκυριά από τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη.
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η κατάσταση με την ακρίβεια χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο, με τα νοικοκυριά αλλά και τους εμπόρους να έχουν «γονατίσει» από τις ανατιμήσεις που καταγράφονται

Η ακρίβεια αποτελεί εδώ και καιρό το νο1 πρόβλημα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις όπως αποτυπώθηκε και σε δημοσκόπηση της MRB για το Newsbomb.gr, με την κυβέρνηση να αναζητά συνεχώς νέους τρόπους στήριξης της κοινωνίας είτε αυτό αφορά παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, είτε αφορά την παράταση στην επιδότηση καυσίμων είτε αφορά το σχέδιο για μείωση ΦΠΑ στα νησιά.

«Είμαι αισιόδοξος ότι και πάλι θα βρούμε δημοσιονομικό χώρο, όπως προκύπτει και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού» για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Χρειάζεται να είμαστε συνέχεια κοντά στην κοινωνία, χρειάζεται να βρίσκουμε δημοσιονομικό χώρο και να τον επιστρέφουμε στην κοινωνία» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας προσθέτοντας, ωστόσο, ότι απαιτείται «σύνεση και σωφροσύνη», διότι «είμαστε μια ιδιαίτερη χώρα που πρέπει να προσέχουμε πολύ τα δημοσιονομικά μας.

Το κύμα της ακρίβειας ακουμπάει και είδη πρώτης ανάγκης όπως το ψωμί ή τα οπωροκηπευτικά κάνοντας δύσκολη την καθημερινότητα των πολιτών. Το Newsbomb.gr μίλησε με την πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης Ελισάβετ Κουκουμέρια, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Παντελή Μόσχο και την πρόεδρο της ένωσης βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα και κατέγραψε το κλίμα που υπάρχει στην αγορά αλλά και το πώς συμπεριφέρονται οι καταναλωτές μπροστά στις ανατιμήσεις και τις αυξήσεις.

Έχουν πει το ψωμί, ψωμάκι χιλιάδες νοικοκυριά

Η Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης Κουκουμέρια Ελισάβετ μίλησε στο Newsbomb.gr για τις τιμές του ψωμιού αλλά και των βασικών προϊόντων αρτοζαχαροπλαστικής.

Σύμφωνα με την κυρία Κουκουμέρια η τιμή της φρατζόλας δεν έχει αυξηθεί: «Στην τιμή του ψωμιού δεν έχουν σημειωθεί περαιτέρω αυξήσεις από αυτές που σημειώθηκαν τον Μάρτη και ήταν της τάξεως του 10%».

Οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν πάρει ανοδική πορεία κάνοντας τους αρτοποιούς να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο κύμα των αυξήσεων. «Οι πρώτες ύλες και η ενέργεια ανεβαίνουν συνεχώς. Καταγράφονται αυξήσεις των έξι ή επτά λεπτών στις πρώτες ύλες γεγονός που μας κάνει να δυσκολευόμαστε να ανταπεξέλθουμε», είπε μιλώντας στο Newsbomb.gr η κυρία Κουκουμέρια Ελισάβετ.

Η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα προβληματίζει έντονα τους πολίτες, οι οποίοι έχουν περιορίσει τις αγορές τους ακόμα και στα βασικά προϊόντα. «Έχουμε πτώση στην κατανάλωση, η μείωση στο ψωμί αγγίζει το 25% ενώ στα αρτοπαρασκευάσματα το 35%. Ο καταναλωτής που ερχόταν κάθε μέρα στο φούρνο, πλέον έρχεται δύο με τρεις φορές τη βδομάδα», είπε η Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης.

«Όταν δεν ψωνίζει ο κόσμος δεν κάνουμε τζίρο στα μαγαζιά μας και αν δεν κάνουμε τζίρο δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας», κατέληξε η κυρία Κουκουμέρια.

Οι λαϊκές αγορές απέναντι στην ακρίβεια

Ενδεικτική της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά λόγω των συνεχών ανατιμήσεων είναι η μείωση της κίνησης στις λαϊκές αγορές και τα σούπερ μάρκετ. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μόσχος Παντελής μίλησε στο Newsbomb.gr για το κύμα της ακρίβειας που πλήττει να νοικοκυριά ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα των πάγκων στις λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών, ζητούν περισσότερα μέτρα για τους πάγκους ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν καλύτερα του καταναλωτικό κοινό αλλά και να καταφέρουν να επιβιώσουν.

«Το υψηλό κόστος παραγωγής παραμένει. Οι αυξήσεις δεν έχουν σταματημό. Η κυβέρνηση δεν κάνει καμία παρέμβαση ώστε να μας βοηθήσει να τα βγάλουμε πέρα. Έχουμε φτάσει στο σημείο να χρεωνόμαστε συνεχώς, να χρωστάμε στους παραγωγούς», είπε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών.

Η κίνηση στις αγορές είναι αυξημένη ωστόσο ο τζίρος είναι χαμηλός σύμφωνα με τον κ. Μόσχο: «Ο τζίρος μας είναι πεσμένος. Το εισόδημα των καταναλωτών έχει περιοριστεί με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί και οι αγορές τους».

Κλείνοντας ανέφερε στο Newsbomb.gr ότι: «Ο κόσμος στην λαϊκή έρχεται, εφόσον οι τιμές είναι ακόμα χαμηλές. Οι καταναλωτές δυσκολεύονται, πλέον επιλέγουν να ψωνίζουν επιλεκτικά και μετρημένα. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι οι τιμές παραμένουν χαμηλές για τους καταναλωτές αλλά υψηλές για εμάς».

Η τιμή της αμόλυβδης αυτή τη βδομάδα θα αγγίξει τα 2,35

Η Πρόεδρος ένωσης βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα μίλησε στο Newsbomb.gr για τις συνεχείς αυξητικές τάσεις στην τιμή της βενζίνης αλλά και την μείωση της κατανάλωσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Μιλώντας για τα νέα τιμολόγια που αφορούν την τιμή της βενζίνης που ανεβαίνει συνεχώς η κυρία Ζάγκα ανέφερε: «Παρέλαβα πριν από λίγη ώρα τα νέα τιμολόγια τα οποία λένε πως θα διαμορφωθούν οι τιμές. Στην αμόλυβδη βενζίνη η τιμή θα κυμανθεί από 2,29 -2,30 στα 2,33 - 2,35. Είναι τα νέα τιμολόγια που όσοι τα λάβουν θα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές τους».

Η ίδια έκανε λόγο για μείωση της κινητικότητας η οποία αγγίζει το ποσοστό 25% αναφέροντας ότι: «Η κίνηση έχει πέσει και πέφτει ακόμα περισσότερο, έχει πέσει περίπου σε ποσοστό 25%. Ο κόσμος πάει στα φθηνά που είναι νοθευμένα και τρώει το κεφάλι του».

Τέλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr η κυρία Μαρία Ζάγκα ανέφερε ότι: «Ο κόσμος επιλέγει να μην μετακινείται με το αυτοκίνητο, χρησιμοποιεί ΜΜΜ. Στην περιοχή εδώ δεν βρίσκεις να παρκάρεις από τα μόνιμα παρκαρισμένα οχήματα».

Γεωργαντάς: Ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα προϊόντα άρτου

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα προϊόντα άρτου από το 13% στο 6%, όπως ζητούν οι αρτοποιοί ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές.

Συγκεκριμένα μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ ανέφερε: «Είναι κάτι που θα το εξετάσει συνολικά η κυβέρνηση η οποία βρίσκεται πάνω από τα προβλήματα, κατανοώντας ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον ευάλωτο καταναλωτή, τον οποίο πρέπει να βρούμε διάφορους τρόπους να στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Παράλληλα διευκρίνισε ότι η «κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί σε συγκεκριμένες κινήσεις το επόμενο διάστημα, αλλά βρίσκεται πάντα πάνω από το πρόβλημα».

«Παρακολουθούμε και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε οποιαδήποτε παρέμβαση χρειαστεί. Ήδη μειώθηκε στο 6% ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ένα μεγάλο ζήτημα που δημιουργείται και το οποίο θα επηρεάσει περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι η ιδιαίτερα αυξημένη η τιμή των προϊόντων, καθώς η τιμή ανά κιλό του σιταριού ήταν 20 με 22 λεπτά και τώρα πηγαίνει προς τα 50 λεπτά.

«Διπλασιάστηκε, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε μια σταθεροποίηση και μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης, περίπου στο 10%, επειδή μπαίνει και η φετινή παραγωγή στην αγορά», ανέφερε.

«Το ψωμί έχει αυξηθεί γύρω στα 20% κατά μέσο όρο από την εποχή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι αρτοποιοί απορρόφησαν όσα μπόρεσαν από την αύξηση στις πρώτες ύλες», δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν θα επιλεγεί η πολιτική με το «ψωμί διατίμησης», αντέτεινε ότι αυτό είναι ζήτημα του υπουργείου Ανάπτυξης. «Η κυβέρνηση είναι κοντά στο να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες από το μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα που επηρεάζει συνολικά το κόστος όλων των προϊόντων. Να δρομολογηθεί αυτό, να το δούμε στην πράξη, είναι μια δυναμική διαδικασία αντιμετώπισης των προβλημάτων. Παρακολουθούμε τα ζητήματα κρατάμε και δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.

Ο ίδιος επισήμανε ότι με τα σημερινά δεδομένα η Ευρώπη δεν κινδυνεύει με επισιτιστική κρίση – αλλά για τις επόμενες περιόδους όλα θα εξαρτηθούν από το εάν θα συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, από τις αποφάσεις που θα πάρει η Ρωσία σε σχέση με τη δική της παραγωγή και βέβαια με τις εξελίξεις στο μέτωπο της κλιματικής κρίσης.

«Έχουμε απόλυτη επάρκεια στην Ελλάδα και επειδή έχουμε μια πλατφόρμα όπου δηλώνονται τα αποθέματα από συγκεκριμένα προϊόντα – άλευρα, ζωοτροφές, πρώτες ύλες κτλ- γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη επάρκεια μηνών», δήλωσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι δυο παράγοντες συντελούν σε αυτό, η ομαλή παραγωγή στις καλλιέργειες και κυρίως το να λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα.

«Αν λειτουργεί όπως πρέπει να λειτουργήσει η εφοδιαστική αλυσίδα, οι μικρές απώλειες που έχουμε από την μειωμένη δυνατότητα της Ουκρανίας, καλύπτονται από άλλες χώρες και από εναλλακτικές αγορές, όπως ο Καναδάς και η Αμερική. Δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερη ανησυχία, όσο λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα, μας βοηθάει πάρα πολύ το Ενωσιακό εμπόριο», εξήγησε.

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είπε ότι «μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 200 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς πόρους για την ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων έναντι της κρίσης και αναμένονται επιπλέον ευρωπαϊκά κονδύλια προς την κατεύθυνση αυτή».

Σχετικές ειδήσεις