ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Εκτιμήσεις για διατήρηση του βασικού της επιτοκίου

ΕΚΤ: Εκτιμήσεις για διατήρηση του βασικού της επιτοκίου

Η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας(ΕΚΤ) αναμένεται να καθοριστεί από τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβούλιο της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σύνολο των 58 οικονομολόγων εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αφήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο 1%.

Ωστόσο, τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα, ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι απέφυγε την περασμένη εβδομάδα την αντιπληθωριστική ρητορική του και εμφανίσθηκε πιο επιφυλακτικός για την προοπτική της οικονομίας της Ευρωζώνης, πυροδοτώντας τη φημολογία ότι μπορεί να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε στις 25 Απριλίου ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος και ότι οι κίνδυνοι για την προοπτική της οικονομίας παραμένουν στην καθοδική κατεύθυνση, σε αντίθεση με τους «ανοδικούς κινδύνους» για τον πληθωρισμό.

Μάλιστα, το Bloomberg επισημαίνει ότι ο κ. Ντράγκι βιάστηκε να δηλώσει στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει», επηρεασμένος από την ηρεμία που υπήρχε στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τη βοήθεια της ρευστότητας πάνω από 1 τρισ. ευρώ που έδωσε η ΕΚΤ στις τράπεζες με τη μορφή τριετών δανείων με χαμηλό επιτόκιο 1%.