ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Τι προβλέπεται για τις αιτήσεις σε εκκρεμότητα μετά την παράταση

 επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών
Τι προβλέπει το ΦΕΚ για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Τι προβλέπει το ΦΕΚ για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου θα λήξει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο allazosyskevi.gov.gr για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» το οποίο προβλέπει επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών για καταψύκτες, ψυγεία και κλιματιστικά που επιθυμούν να αντικαταστήσουν τα νοικοκυριά.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό ΦΕΚ για την παράταση του προγράμματος επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών «αιτήσεις χρηματοδότησης από δυνητικούς ωφελούμενους μπορούν να υποβάλλονται από την Τρίτη 21/06/2022 και έως την Παρασκευή 08/07/2022».

Παράλληλα στο ίδιο εδάφιο του ΦΕΚ γίνεται ειδική αναφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις ως εξής: «Μετά την παρέλευση της καταληκτικής προθεσμίας και για τρεις (3) ακόμα ημέρες, θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής καταχωρημένων αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Στο διάστημα αυτό δεν θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ή ακύρωσης αίτησης. Ακολουθεί η αξιολόγηση, κατάταξη των αιτήσεων και η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων».

Δείτε το ΦΕΚ για την παράταση στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Τι αλλάζει για άτομα με αναπηρία

Την ίδια ώρα η ΕΣΑμεΑ με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι με το τελευταίο ΦΕΚ έχουν υπάρξει αλλαγές λόγω προβλημάτων που είχαν προκύψει με τις αιτήσεις εκατοντάδων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ένωσης:

  • Λύθηκε το πρόβλημα με τις βεβαιώσεις αναπηρίας εκτός ΚΕΠΑ, καθώς στο ΦΕΚ αναγράφεται: «Β. Η 3η περίπτωση του εδαφίου 3 της παρ. 5.1 του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος αντικαθίσταται ως εξής: “την ύπαρξη ή μη μέλους ΑΜΕΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας, ή εναλλακτικά μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της.”.
  • Στο τέλος της περ. 5 του εδαφίου 6 της παραγράφου 5.1 του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος προστίθεται η φράση: «Ο έλεγχος γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που ο ωφελούμενος δηλώνει την ύπαρξη αναπηρίας και ζητεί την εφαρμογή του ωφελήματος του αντίστοιχου κριτηρίου βαθμολόγησης. Στην περίπτωση που ο έλεγχος δεν αποβεί επιτυχής, παρέχεται εναλλακτικά η δυνατότητα δήλωσης της αναπηρίας με βάση την προσκόμιση αντίστοιχης γνωμάτευσης/πιστοποιητικού κατά τα ανωτέρω (μη αυτόματη διασταύρωση)».
  • Τα εδάφια 2, 3, 4 και 5 του κριτηρίου Κ2: ΑΜΕΑ της παραγράφου 5.4 του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος αντικαθίσταται ως εξής: «Οικογένεια με μέλος ΑΜΕΑ: Για τους σκοπούς και μόνο του Προγράμματος, ως οικογένεια με μέλος ΑΜΕΑ θα λογίζεται η οικογένεια της οποίας ο αιτών/αιτούσα (υπόχρεος δήλωσης φορολογίας ή σύζυγος/ΜΣΣ) ή κάποιο από τα εξαρτώμενα τέκνα του πίνακα 8.1 της δήλωσης φορολογίας έχουν αναπηρία με ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 67%. Τα μέλη της οικογένειας υπολογίζονται με βάση τον ορισμό που περιλαμβάνεται στο κριτήριο Κ1. Η ύπαρξη και το ποσοστό αναπηρίας συγκεκριμένου μέλους που δηλώνεται στην αίτηση (αιτούντα/αιτού-σας ή εξαρτώμενου τέκνου), επιβεβαιώνεται με βάση τα στοιχεία που παρέχονται από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), ή κατά περίπτωση από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της».
  • Τέλος, μετά από επίσημο αίτημα στην πλατφόρμα του προγράμματος, η ΕΣΑμεΑ έλαβε την απάντηση σχετικά με το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί καθώς δεν γίνονταν δεκτές αιτήσεις δικαιούχων με ποσοστό αναπηρίας 67% αλλά 68% και άνω: «Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει ενημερωθεί και οι νέες αιτήσεις εμφανίζουν την ορθή τιμή στο κριτήριο Κ2 για περιπτώσεις ΑΜΕΑ 67%. Για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, ο υπολογισμός του κριτηρίου στην τελική κατάταξη θα γίνει σύμφωνα με τα ως άνω οριζόμενα, ως εκ τούτου δεν απαιτείται κάποια άλλη ενέργεια από την πλευρά των ωφελούμενων».

Σχετικές ειδήσεις