ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναμονή έως και 30 μήνες για μεταγραφή συμβολαίου αγοραπωλησίας ακινήτου

Αναμονή έως και 30  μήνες για μεταγραφή συμβολαίου αγοραπωλησίας ακινήτου
INTIME

Από δέκα ημέρες μέχρι και 30 μήνες απαιτούνται σήμερα για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή ενός συμβολαίου αγοραπωλησίας ακινήτου στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με συμβολαιογράφους, στην περιοχή του Αμαρουσίου οι χρόνοι είναι πολύ γρήγοροι (μόλις δέκα ημέρες), στο κέντρο της Αθήνας (υποθηκοφυλακείο Αθηνών) απαιτούνται περίπου τέσσερις μήνες, ενώ στου Ζωγράφου υπάρχουν αναφορές για χρόνο της τάξεως των 2,5 ετών.

Οπως αναφέρουν φορείς της αγοράς ακινήτων πρόκειται για ένα χρόνιο «αγκάθι» στη λειτουργία της κτηματαγοράς, το οποίο γεννάει πολύ σοβαρά προβλήματα στις αγοραπωλησίες, ιδίως αν αυτές γίνονται με τραπεζικό δανεισμό.

Οι χρόνοι που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί μια αγοραπωλησία (μέσω της μεταγραφής του συμβολαίου) ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή και ανάλογα με το καθεστώς λειτουργίας του εκάστοτε γραφείου, αν δηλαδή εξακολουθεί να λειτουργεί ως υποθηκοφυλακείο, αν βρίσκεται στο στάδιο της μετάβασής του σε κτηματολογικό γραφείο ή αν αυτό έχει ολοκληρωθεί.

Κατά μέσον όρο στην Αττική οι συμβολαιογράφοι εκτιμούν ότι απαιτούνται περίπου έξι μήνες για να περιέλθει ο τίτλος ιδιοκτησίας στον νέο κάτοχο του ακινήτου. Μέχρι τότε αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να εξοφλήσει τον πωλητή (εφόσον επιδιώκει να δανειοδοτηθεί) και ασφαλώς δεν έχει διασφαλίσει πλήρως τα δικαιώματά του επί του ακινήτου, παρότι καλείται φυσικά να φορολογηθεί γι’ αυτό μέσω του ΕΝΦΙΑ και όλων των άλλων επιβαρύνσεων που συνοδεύουν την κατοχή και συντήρηση, π.χ., μιας κατοικίας.

Ακόμα ένας παράγοντας που γεννάει παροδικές καθυστερήσεις έγκειται και στον όγκο των πράξεων που διενεργούνται στην αγορά. Για παράδειγμα, το εφετινό καλοκαίρι ήταν ένα από τα πιο δυναμικά των τελευταίων ετών, καθώς υπήρξε μεγάλος όγκος αγοραπωλησιών, που εκ των πραγμάτων άσκησε σημαντική πίεση στα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που οφείλεται στο γεγονός ότι τα 400 υποθηκοφυλακεία της χώρας μετατρέπονται σταδιακά σε κτηματολογικά γραφεία του Εθνικού Κτηματολογίου και ταυτόχρονα ψηφιοποιούνται πλήρως, περνώντας στην αρμοδιότητα του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης αντί του υπ. Δικαιοσύνης.

Η διαδικασία αυτή οδήγησε σε σημαντική υποστελέχωση πολλών γραφείων, καθώς οι υπάλληλοι επέλεξαν να αποχωρήσουν και να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του υπ. Δικαιοσύνης, ενώ και στα νέα κτηματολογικά γραφεία προέκυψαν «αρρυθμίες», καθώς σε αρκετές περιπτώσεις συγχωνεύθηκαν σε ένα γραφείο υποθηκοφυλακεία από τρεις διαφορετικές περιοχές.