ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Συγχρηματοδότηση για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους

Σταϊκούρας: Συγχρηματοδότηση για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους

Στο πλέγμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος της στέγασης των νέων και ειδικά των νέων ζευγαριών αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα στο 23ο συνέδριο της Prodexpo.

Επιγραμματικά, οι κύριοι άξονες της νέας στεγαστικής πολιτικής όπως αναλύθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών είναι οι εξής:

  • Η χορήγηση ευνοϊκών στεγαστικών δανείων, μέσω συγχρηματοδότησης, για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια.
  • Η αύξηση, τουλάχιστον κατά 50%, του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.
  • Η επιδότηση σε νέους για την αναβάθμιση και την ανακαίνιση της ιδιοκατοικούμενης κατοικίας.
  • Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» για Κενά Σπίτια, με σκοπό την αύξηση των αξιοποιήσιμων κενών κατοικιών.
  • Η δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε 5 Πανεπιστήμια της χώρας, μέσω ΣΔΙΤ.
  • Η αξιοποίηση της ακίνητη περιουσίας του Δημοσίου, μέσω της θεσμοθέτησης ενός νέου εργαλείου, την «κοινωνική αντιπαροχή».
  • Η ενεργοποίηση του Προγράμματος «Εστία 2», όπου το κράτος θα μισθώνει ιδιωτικά ακίνητα, προκειμένου να τα διαθέσει με πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτους δικαιούχους.

Ο υπουργός είπε πως πλέον η αγορά βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, αφού, έχοντας αφήσει οριστικά πίσω μία δεκαετία οικονομικής κρίσης, καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, με κυριότερη, φυσικά, τη σημαντική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και κατ’ επέκταση του κόστους κατασκευής, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

«Από την πλευρά μας, ως Κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι, παρά τα εμπόδια, να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον κλάδο μέσα από μόνιμες μειώσεις φόρων, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις, εκμεταλλευόμενοι και τους σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ», ανέφερε.