ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Σίριαλ δίχως τέλος για το πλαφόν - Ο πήχης τώρα στα 200 ευρώ

Φυσικό αέριο: Σίριαλ δίχως τέλος για το πλαφόν - Ο πήχης τώρα στα 200 ευρώ
H Κομισιόν και η επικεφαλής της έχουν δημιουργήσει κλίμα διχασμού στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
AP Photo/Virginia Mayo

Νέα πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με το Bloomberg, με το ανώτατο όριο τιμών στα 200 ευρώ, κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Και ενώ οι διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών για το συγκεκριμένο θέμα παραμένουν, το Bloomberg υποστηρίζει πως υπάρχει μία νέα πρόταση στο τραπέζι για ανώτατο όριο τιμών στα 200 ευρώ.

Στο σχετικό δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου επισημαίνεται πως η πρόταση προέρχεται από την Τσεχία. «Η Ευρώπη δεν έχει χρόνο για χάσιμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας Γιόζεφ Σικέλα. «Πιστεύω ακράδαντα ότι έχουμε στο τραπέζι μια εφικτή πρόταση που παρέχει εγγύηση σε όλα τα κράτη μέλη».

Το θέμα με το πλαφόν εξελίσσεται σε κακοπαιγμένο σίριαλ, καθώς η Κομισιόν και η επικεφαλής της Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν με τις παλινωδίες και τα παιχνίδια τους έχουν δημιουργήσει κλίμα διχασμού στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σημειώνεται πως η πρόταση της Κομισιόν που προέβλεπε την ενεργοποίηση του πλαφόν και το πάγωμα της διαπραγμάτευσης της τιμής στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου του Άμστερνταμ, όταν αυτή ξεπερνάει τα 275 ευρώ/ανά μεγαβατώρα για 10 ημέρες ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από 105 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η Τσεχική Προεδρία κατέβασε το παραπάνω ανώτατο ώριο στα 220 ευρώ/ανά μεγαβατώρα για 5 ημέρες, αλλά ούτε αυτή η πρόταση ικανοποίησε την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και άλλες 10 χώρες, που υποστηρίζουν πως η ανώτατη τιμή που θα ενεργοποιεί το πλαφόν πρέπει να μειωθεί πολύ περισσότερο.

Για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο, οι χώρες έχουν χωριστεί σε δύο μπλοκ. Στο ένα στο οποίο πρωτοστατεί η Ελλάδα, μαζί με το Βέλγιο, την Ισπανία και την Πολωνία, συντάσσονται 15 συνολικά χώρες, το οποίο υποστηρίζει ότι με την επιβολή του πλαφόν θα αποφευχθούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που ταλαιπωρούν την αγορά και θα αμβλυνθεί το υψηλό κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές και οι κρατικοί προϋπολογισμοί με τις επιδοτήσεις των τιμών.

Το άλλο μπλοκ, στο οποίο κυριαρχούν η Γερμανία και η Ολλανδία, θεωρεί ότι το πλαφόν θα προκαλέσει κίνδυνο ομαλού εφοδιασμού της αγοράς, αν η τιμή του είναι χαμηλότερη από αυτή που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν άλλες χώρες που καταναλώνουν υγροποιημένο αέριο, όπως οι ασιατικές.

Σχετικές ειδήσεις

ΕΕ: Ώρα μηδέν για το πλαφόν - Το ρήγμα στους «27» και το νέο ναυάγιο

Νέο θρίλερ για το πλαφόν στην ΕΕ: Tέλος χρόνου για τη συμφωνία

Μητσοτάκης: Στόχος να φέρουμε φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά