ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Olympus Bank, η Ellington Management Group και το ομολογιακό της Intrakat

Η Olympus Bank, η Ellington Management Group και το ομολογιακό της Intrakat

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Olympus Bank

Η ανάκληση της αδείας λειτουργίας της Olympus Bank, της πρώην Συνεταιριστική Τράπεζας Δράμας, από την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Από το Δεκέμβριο του 2021 η Διευθύντρια Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ Heather Gibson είχε ξεκαθαρίσει στους μετόχους της Olympus Bank, πως θα έπρεπε να προχωρήσουν σε αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου μέχρι τις 30/04/2022 κατά 2,44 εκατ. ευρώ για να είναι η τράπεζα σύμφωνη με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις (10,64%). Αντί των 2,4 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου κατά 1,1 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι μέτοχοι της Olympus Bank διαρκώς προανήγγελλαν αυξήσεις κεφαλαίου, στις οποίες όμως δεν προχωρούσαν. Δήλωναν πως θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ποσού 23 εκατ. ευρώ την περίοδο 2022-2024 και πως θα συμμορφωθούν με τις κανονιστικές απαιτήσεις προκειμένου να χορηγήσουν δάνεια 7 εκατ. ευρώ την περίοδο 2023-2024. Υποστήριζαν ακόμη πως θα αιτούνταν την έκδοση άδειας λειτουργίας στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά την κάλυψη των εποπτικών απαιτήσεων για την επάρκεια κεφαλαίου και πως θα προχωρούσαν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 ως μέρος του στόχου να πετύχουν την ελάχιστη καθαρή θέση των 18 εκατ. ευρώ που απαιτείται από την ΤτΕ για να λάβει η Olympus Bank άδεια εγκατάστασης σε όλη την χώρα. Τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη. Και ένας ακόμη λόγος είναι πως τα Ρωσοκυπριακά κεφάλαια που είχαν τοποθετηθεί στην Olympus Bank την τελευταία διετία δεν έκαναν τον επόπτη να αισθάνεται «άνετα». Έτσι, οδηγηθήκαμε στην απόφαση ανάκληση της αδείας λειτουργίας της Olympus Bank και στη μεταβίβαση του συνόλου των καταθέσεών της ύψους 85 εκατ. ευρώ περίπου στην Εθνική Τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό τερματίσθηκε η 29χρονη ιστορία της Συνεταιριστική Τράπεζας Δράμας.

Έρχεται η Thrivest

Η συνένωση δυνάμεων στον χώρο των μικρών τραπεζών προχωρά με καταλύτη την είσοδος της βασικής μετόχου της Παγκρήτιας, Thrivest, συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, στην Attica Bank, μέσω της δρομολογημένης αύξησης των 473 εκατ. ευρώ. Η είσοδος της Thrivest στην Attica Bank δρομολογείται μετά το «διαζύγιο» του Ellington με το ΤΜΕΔΕ. Το Ellington επέστρεψε στο ΤΜΕΔΕ 120.861.838 μετοχές της Attica, οι οποίες είχαν αποκτηθεί κατά την προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,08%. Οι εν λόγω μετοχές είχαν αποκτηθεί με δάνειο που παρείχε το ΤΜΕΔΕ στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο και ουσιαστικά η επιστροφή τους συνιστά αντιστροφή του δανείου που είχε χορηγήσει το Ταμείο, Έτσι, το ΤΜΕΔΕ ελέγχει πλέον άμεσα το 20,11% της τράπεζας. Πλέον, θα πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος της Ellington Management Group στην Attica Bank τα τελευταία πέντε έτη.

Οι ΑΠΕ της Intrakat

Σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων βρίσκεται η Intrakat με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για το ομολογιακό δάνειο των 120 εκατ. ευρώ, που θα αξιοποιηθεί για έργα ΑΠΕ. Στόχος της Intrakat είναι να προχωρήσει με ένα δυναμικό επενδυτικό πλάνο στις ΑΠΕ έως το 2024 με εξασφάλιση της κατάλληλης χρηματοδότησης. Η Intrakat διαθέτει χαρτοφυλάκιo με έργα ισχύος 1,8 GW (1.000 MW αιολικά πάρκα και 800 MW φωτοβολταϊκά) και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7 GW, τα οποία αναμένει ότι θα αποδώσουν θετικές χρηματοροές εντός του 2023.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Πρόσβαση σε στοιχεία φορολογουμένων , στα στοιχεία των επιχειρήσεων που δηλώνονται στο έντυπο Ε3 και στα στοιχεία του Μητρώου Αγροτών έδωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, σκοπός της διάθεσης των διαδικτυακών υπηρεσιών στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΑΤ ΕΡΓΟ KYC & KYB» είναι η δημιουργία ενός σημείου επαφής για την καταχώριση απαραίτητων στοιχείων των ελληνικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων που έχουν εγκατάσταση και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, ώστε αφού γίνει έλεγχος των κριτηρίων επιλεξιμότητας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Έτσι, θα δρομολογηθεί η υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων για την ένταξή τους στα προϊόντα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και θα διευκολυνθεί η πρόσβασή τους τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και η εξεύρεση χρηματοδότησης.

Λείπουν χέρια…

Μαζικά είναι τα αιτήματα επιχειρήσεων από όλη τη χώρα προς την κυβέρνηση για τη διασφάλιση εργατικού προσωπικού από τρίτες χώρες. Η πίεση που ασκήθηκε οδήγησε στην παράταση της υπ’ αρ. 5269/139/05.02.2021 κοινής υπουργικής απόφασης που αφορούσε στον καθορισμό του ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2021 και 2022. Τα αρμόδια υπουργεία παρέτειναν έως τα τέλη Μαρτίου την ισχύ των εν λόγω διατάξεων με σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή ήταν μονόδρομος καθώς οι εργοδοτικοί φορείς σε τουρισμό και επισιτισμό, ζητούν την εισαγωγή τουλάχιστον 80.000 εργαζομένων από τρίτες χώρες, με στόχο να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας, που σύμφωνα με τα στοιχεία τους, μόνο κατά την περυσινή τουριστική σεζόν ανήλθαν σε 60.000. Συνολικά, εκτιμάται ότι ακόμη και πάνω από 100.000 εργαζόμενοι από τρίτες χώρες θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα και να καλύψουν κενά σε θέσεις εργασίας που υπάρχουν σε ξενοδοχεία, σε καταστήματα από τον χώρο της εστίασης, αλλά και ως εργάτες γης.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.