ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΨΑ και η PepsiCo Hellas, o Bill Papas και ο υδροηλεκτρικός σταθμός Κεράσοβου

Η ΕΨΑ και η PepsiCo Hellas, o Bill Papas και ο υδροηλεκτρικός σταθμός Κεράσοβου

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο τρυφηλός βίος του Bill Papas

Ήταν Ιούλιος 2021 όταν η στήλη άρχισε να γράφει για τον βίο και την πολιτεία του Bill Papas (Βασίλη Παπαδημητρίου), ήτοι για τον ομογενή ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ξάνθης που αντιμετώπιζε στην Αυστραλία σοβαρές κατηγορίες για εμπλοκή σε τεράστια οικονομική απάτη 500 εκατ. δολαρίων σε βάρος των τραπεζών Westpac, Sumitomo Mitsui Banking και Société Générale. Για περισσότερο από ένα χρόνο σε τακτική βάση μεταφέραμε λεπτομέρειες για την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσής του στην Αυστραλία, για τις έρευνες των αστυνομικών αρχών της χώρας, για τα εντάλματα έκδοσης του από την Ελλάδα, αλλά και για τις περίεργες αποφάσεις που λάμβανε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού υπέρ του Papas. Οι ελληνικές εποπτικές αρχές άργησαν πολύ να ασχοληθούν με τον ομογενή επιχειρηματία και πολλοί έκαναν τα στραβά μάτια για την προέλευση των χρημάτων που επένδυε στην Ελλάδα. Με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο η ΠΑΕ Ξάνθη να βρεθεί εκτός Super League 2, καθώς οι τράπεζες που είχε εξαπατήσει δέσμευσαν τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ελλάδα. Όλα αυτά θα είχαν αποτραπεί εάν οι ελληνικές αρχές είχαν κάνει μια σωστή αξιολόγηση του κινδύνου που μετέφερε στις αποσκευές του ο Bill Papas φεύγοντας από την Αυστραλία για να έρθει στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση η δίκη του Bill Papas και των συνεργών του σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται σε τρεις εβδομάδες. Και μπορεί ο Papas να είναι στην Ελλάδα – για να μη συλληφθεί – ωστόσο η ακροαματική διαδικασία εξελίσσεται σε κόλαφο εις βάρος του, καθώς παρατίθενται στοιχεία για το πως τα χρήματα που εξασφάλισε από την απάτη κατέληξαν σε ακριβά σπίτια, σε πολυτελή αυτοκίνητα και τρυφηλό βίο. Κάποια εξ αυτών τοποθετήθηκαν και στην ΠΑΕ Ξάνθη με τη γνωστή πλέον κατάληξη…

Ελλειμματικό το ΣΕΦ

Αρνητικό ισοζύγιο προκύπτει για το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας βάσει του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε πρόσφατα για το 2023. Ειδικότερα, προβλέπονται έσοδα 4,95 εκατ. ευρώ και έξοδα 5,65 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι περισσότερα κατά 700.000 ευρώ, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να είναι αρνητικό. Οι εισπράξεις του φορέα προέρχονται από πωλήσεις της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ, με το υπόλοιπο ποσό (3,3 εκατ. ευρώ) να συνδέεται με επιχορηγήσεις. Σημειώνεται ότι προωθείται η αξιοποίηση έκτασης 400 στρεμμάτων γύρω από το ΣΕΦ που συνδέεται με τα σχέδια ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής.

Η ΕΨΑ και η PepsiCo Hellas

Στις εγκαταστάσεις της ΕΨΑ στο Βόλο θα γίνεται η συσκευασία των κουτιών αλουμινίου των αναψυκτικών της ΗΒΗ, μετά τη συμφωνία που συνομολόγησε η PepsiCo Hellas με τη Διοίκηση της ΕΨΑ. Η συμφωνία αυτή θα αυξήσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών της ΕΨΑ και θα επηρεάσει μια σειρά από μεγέθη. Μεταξύ αυτών τα αποθέματα, τις εμπορικές υποχρεώσεις και τον κίνδυνο αγοράς της βολιώτικης εταιρείας. Το 2022 έγινε ιδιαιτέρα αισθητό το πως οι αυξομειώσεις των τιμών, τόσο των εισαγομένων όσο και των εγχωρίων πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας μπορούν να αυξήσουν την αβεβαιότητα και να ρίξουν έξω τα business plans. Ως εκ τούτου, η Διοίκηση της ΕΨΑ θα έχει μεγαλύτερο κέρδος, αλλά αναλαμβάνει και μεγαλύτερο ρίσκο μέσα από το deal για τη συσκευασία των κουτιών αλουμινίου των αναψυκτικών της ΗΒΗ. Και θα πρέπει να συνομολογήσει νέα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τους προμηθευτές της, προκειμένου να περιορίσει την έκθεση της εταιρείας στον κίνδυνο αγοράς.

Ενεργειακό asset

Ένα σημαντικό asset της Κλουκίνας –Λάππας θα παραμείνει στα χέρια της οικογένειας Λάππα, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Intracom Properties. Σύμφωνα με το δεσμευτικό μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Διοίκηση της εισηγμένης με την Intracom στην κατοχή της οικογένειας Λάππα θα παραμείνει ο υδροηλεκτρικός σταθμός Κεράσοβου. Αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι η θυγατρική Ιωάννης Κλουκίνας – Ιωάννης Λάππας Τεχνική Ανώνυμος Εταιρεία να μεταβιβαστεί στην οικογένεια Λάππα, αφού πρώτα τα ακίνητά της περάσουν στην Intracom Properties. Με τον τρόπο αυτό ο υδροηλεκτρικός σταθμός δεν θα αλλάξει ιδιοκτησία. Ο κύκλος εργασιών της εν λόγω ενεργειακής δραστηριότητας ανήλθε στο πρώτο εξάμηνο 2022 σε 544 χιλ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της ανήλθαν στο ποσό των κερδών 295 χιλ. ευρώ. H δε παραγωγή δευτέρου εξαμήνου 2022 άγγιξε τα 3 GWh. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά η κατάσταση του παραγωγικού εξοπλισμού του υδροηλεκτρικού σταθμού Κεράσοβου παραμένει άριστη και η αποτελεσματικότητα των υδραυλικών έργων εξασφαλίζει τη συνέχιση της αποδοτικής λειτουργίας του. Καθώς τα αποθέματα χιονιού στην λεκάνη απορροής του όρους Σμόλικα εκτιμώνται σημαντικά, τους επόμενους μήνες ο κύκλος εργασιών και η κερδοφορία αναμένονται καλές. Αντιλαμβάνεται κανείς γιατί η οικογένεια Λάππα δεν ήθελε να αποχωριστεί το εν λόγω ενεργειακό asset.

Τσιμπημένη τιμή

Με τσιμπημένη τιμή θα λέγαμε πως προμηθεύεται πετρέλαιο θέρμανσης η Προεδρία της Κυβέρνησης. Όταν η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην Αττική είναι στο 1,22 ευρώ, το Μαξίμου προμηθεύεται το καύσιμο με 1,26 ευρώ! Αυτό προκύπτει από απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια και προβλέπει την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, προς κάλυψη αναγκών της Προεδρίας της Κυβέρνησης, έως του ποσού, των 6.300 ευρώ. Τη διάθεση των 5 τόνων καυσίμου ανέλαβε η Οικοθέρμανση ΕΠΕ, εταιρεία με έδρα την Κηφισιά που μετρά 35 χρόνια δραστηριότητας στον κλάδο της προμήθειας και διανομής πετρελαίου θέρμανσης.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.