ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Amber Capital και η ΕΧΑΕ, η ΕΛΤΕΚ και η SSE Group και Carlsberg από τη Σίνδο

Η Amber Capital και η ΕΧΑΕ, η ΕΛΤΕΚ και η SSE Group και Carlsberg από τη Σίνδο

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Amber Capital

Η βρετανική επενδυτική εταιρεία Amber Capital, εταιρεία του γνωστού Γάλλου ακτιβιστή μετόχου – επενδυτή Ζοζέφ Ουγκουρλιάν, καταγράφει κέρδη 25% από την προ έτους τοποθέτησή της στην μετοχή της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ. Στις αρχές Ιανουαρίου 2022 η Amber Capital είχε αποκτήσει το 5,02% της ΕΧΑΕ έναντι 9,4 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό κατήλθε χθες στο 4,65%. Ωστόσο, η αξία του είναι αισθητά μεγαλύτερη σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Για την ακρίβεια ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η Amber Capital κερδίζει 1,6 εκατ. ευρώ από την επένδυση της στη μετοχή της ΕΧΑΕ. Η Amber Capital είναι γνωστή στην Ελλάδα από τις βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις της στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ την τελευταία τετραετία. Αυτό που είναι επίσης γνωστό είναι πως η Διοίκηση της Amber Capital διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την Ambrosia Capital, την εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που τρέχουν οι Τάσος Αστυφίδης και Σταύρος Ανάγνου και η οποία έχει μεταφέρει σημαντικό όγκο εργασιών στο γραφείο Αθηνών.

Η ΕΛΤΕΚ και η SSE Group

Η Ελληνική Τεχνολογία Εκρηκτικών (ΕΛΤΕΚ), που εδρεύει στα Γρεβενά και παράγει και εμπορεύεται εκρηκτικές ύλες έγινε πανελληνίως γνωστή προ 11μηνου, λόγω του ατυχήματος που συνέβη στη γραμμή παραγωγής της και το οποίο κόστισε τη ζωή σε τρεις εργαζομένους. Η Διοίκηση της ΕΛΤΕΚ προσπάθησε στους μήνες που μεσολάβησαν από το τραγικό συμβάν να ανασυνταχθεί. Στη βάση αυτή προχώρησε προ εβδομάδων σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 500.000 ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι πως ο ομολογιούχος του εν λόγω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου διάρκειας τεσσάρων ετών είναι η ελβετική Societe Suisse des Explosifs SA (SSE Group), ένας βιομηχανικός όμιλος με ιστορία άνω των 125 ετών που δραστηριοποιείται στην κατασκευή και διανομή εκρηκτικών υλών και χημικών. Παράλληλα, η ΕΛΤΕΚ αιτήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης την τροποποίηση του επενδυτικού σχεδίου που είχε εντάξει στον αναπτυξιακό νομό και το οποίο αφορούσε στην επέκταση της μονάδας παραγωγής εκρηκτικών υλών της στα Γρεβενά. Η τροποποίηση αφορά στη μεταβολή του χαρακτήρα της αρχικής επένδυσης και πλέον σχετίζεται με τη διαφοροποίηση της παραγωγής προς νέα πρόσθετα προϊόντα, όπως π.χ. οι πυροκροτητές. Πάντως, η συνολική ενίσχυση της ΕΛΤΕΚ από τον αναπτυξιακό θα παραμείνει στα επίπεδα των 376.707 ευρώ.

Η Abraserve Limited

Δεύτερο γραφείο απέκτησε στην Ελλάδα η Abraserve Limited με έδρα την Μάλτα, που συνδέεται με την Gamart Limited, στην οποία ανήκει η novibet.gr. Κύριο αντικείμενο δραστηριότητας της Abraserve Limited είναι η παροχή υπηρεσιών μάρκετινγκ και διαφήμισης, λύσεων λογισμικού, καταπολέμησης της απάτης, ανάλυσης δεδομένων, καθώς και η παροχή λοιπών υπηρεσιών συμβουλευτικού χαρακτήρα και διοικητικής υποστήριξης. Τα δύο γραφεία της Abraserve Limited στην Ελλάδα θα ασχολούνται αποκλειστικά με την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικού χαρακτήρα, με διαφήμιση και μάρκετινγκ, με δραστηριότητες τηλεφωνικής πληροφόρησης και με την επεξεργασία στοιχείων. Οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχονται αποκλειστικά προς τα κεντρικά της εταιρείας στη Μάλτα και προς τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις LOGFLEX MT LIMITED, Gamart Limited και IFLEX LIMITED.

Carlsberg από τη Σίνδο

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, θέλοντας να αναδείξει την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας αγοράς μπύρας ξεκίνησε την παραγωγή του brand Carlsberg στην Ελλάδα. Η μονάδα παραγωγής της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, στη Σίνδο έχει ήδη αναλάβει την παραγωγή του βασικού brand του ομίλου Carlsberg, σε κουτί των 330 ml. και των 500 ml., καθώς και σε όλους τους τύπους βαρελιών (Draught Master Flex & Modular και μεταλλικό keg). Παράλληλα, η μονάδα της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας δεν θα εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και τις αγορές της Νότιας Αμερικής, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Να σημειωθεί πως η ζυθοποιία της Δανίας, η τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου, ανακοίνωσε πως στον τέταρτο τρίμηνο 2022 οι πωλήσεις της έφτασαν στα 2,11 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, η Διοίκηση της Carlsberg αναμένει πως το 2023 θα είναι έτος προκλήσεων λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των υψηλών τιμών που δύνανται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση ορισμένων αγορών.

Ακαταστασία στη «Διαύγεια»

Τα «τεστ» στη «Διαύγεια» ξεκίνησε χθες η Γενική Διεύθυνση Ψηφιακής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ανάπτυξης αναρτώντας δοκιμαστικά αποφάσεις. Ωστόσο, οι εν λόγω δοκιμαστικές αναρτήσεις έλαβαν μοναδικό Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (παράγεται αλγοριθμικά με βάση την ημερομηνία καταχώρισης, το φορέα έκδοσης και τον αύξοντα αριθμό πράξης του φορέα) και δεν ανακλήθηκαν. Έτσι, τα τεστ και τα διορθωμένα τεστ της Γενική Διεύθυνση Ψηφιακής Πολιτικής «περιδιαβαίνουν» με τις ΑΔΑ τους στη «Διαύγεια» του υπουργείου Ανάπτυξης, δημιουργώντας «ακαταστασία». Θα ήταν καλό κάποιος να φροντίσει να μπει κάποια τάξη…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.