ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Neurosoft και το ΕΔΥΤΕ, η Theon Sensors και οι διοικητικές αλλαγές στην ΕΛΒΟ

Η Neurosoft και το ΕΔΥΤΕ, η Theon Sensors και οι διοικητικές αλλαγές στην ΕΛΒΟ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Τριπλή στόχευση

Τριπλή στόχευση έχει η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της δημόσιας πρότασης που απεύθυνε για την απόκτηση των υπολοίπων μετοχών της MIG. Η Πειραιώς επιδιώκει αρχικά να ανατάξει τη MIG σε μια επενδυτική εταιρεία που θα δημιουργεί υπεραξίες από τις συμμετοχές που θα αποκτά. Ακόμη, στοχεύει στο να μεγαλώσει την Attica, ώστε να αντέξει στον ανταγωνισμό που δέχεται στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις Κρήτης, Αδριατικής και στις Κυκλάδες. Τρίτη στόχευση της Διοίκησης της Πειραιώς είναι να διασώσει την Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης (ΑΝΕΚ), η οποία έχει αρνητική καθαρή θέση 77 εκατ. ευρώ και αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Όλα αυτά θα επιτευχθούν μέσα από τον απόλυτο έλεγχο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της MIG, κάτι που εκτιμάται πως θα εξασφαλίσει η εν εξελίξει δημοσία πρόταση.

Η Theon Sensors

Σχεδόν δύο χρόνια έπρεπε να περιμένει η Theon Sensors (ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΑΕΒΕ) του γνωστού επιχειρηματία στον κλάδο των αμυντικών εξοπλισμών Κρίστιαν Χατζημηνά, προκειμένου να κλειδώσει φορολογικές εκπτώσεις σχετικές με ερευνητικά της έργα. Με εγκαταστάσεις παραγωγής και κεντρικά γραφεία στο Κορωπί, όπου απασχολούνται περισσότερα από 100 άτομα και με περισσότερα από 90.000 συστήματα να έχουν παραδοθεί ή να τελούν σε σύμβαση, σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, η Theon Sensors είναι σήμερα ένας σημαντικού μεγέθους παίκτης στα συστήματα νυχτερινής όρασης για στρατιωτικές εφαρμογές και εφαρμογές ασφάλειας. Μάλιστα, την τελευταία πενταετία η Theon Sensors έχει αναλάβει σημαντικά έργα ως αντισυμβαλλόμενη με το Ελληνικό Δημόσιο, η πλειοψηφία των οποίων αφορά σε αμερικανικής τεχνολογίας συστήματα. Η Theon Sensors είχε αιτηθεί να της αναγνωρισθεί φορολογική έκπτωση για την έρευνα που πραγματοποίησε για την ανάπτυξη δίκυαλου νυχτερινής Όρασης MIKRON-D 9. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ζητούσε από το Σεπτέμβριο του 2021 να της αναγνωρισθούν για το φορολογικό έτος 2020 δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας 788.426 ευρώ, προκειμένου να εκπέσουν από το φόρο. Τελικά, η σχετική απόφαση εκδόθηκε μόλις χθες και η Theon Sensors κλείδωσε τη φορολογική έκπτωση.

Η Πλαστικά Θράκης

Σχεδόν 15 χρόνια έπρεπε να περάσουν ώστε να αποδεσμευθεί η εγγυητική επιστολή που είχε καταθέσει η Πλαστικά Θράκης για την υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο επένδυσής της που αφορούσε στην προσθήκη γραμμών παραγωγής πλαστικών ειδών συσκευασίας τροφίμων σε μονάδα στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων. To project υπάχθηκε το 2017 στον αναπτυξιακό νόμο και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015. Ωστόσο, ενδιάμεσα τόσο η εγγυητική επιστολή ύψους 1,04 εκατ. ευρώ, όσο και η καταβολή του υπολοίπου της επιχορήγησης ποσού 1,36 εκατ. ευρώ τελούσαν σε εκκρεμότητα. Τελικά, προ εβδομάδας η γενική διεύθυνση αναπτυξιακών νόμων του υπουργείου Ανάπτυξης «εδέησε» και τελικά η εισηγμένη θα λάβει χρήματα και εγγυητική! Η εν λόγω επένδυση της Πλαστικά Θράκης άγγιξε τα 8 εκατ. ευρώ και επιχορηγήθηκε με 3,16 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο.

Η Neurosoft και το ΕΔΥΤΕ

Σε προνομιακό προμηθευτή του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει εξελιχθεί η Neurosoft Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Λογισμικού. Ο CEO της Neurosoft Νώντας Πασχαλίδης φέρεται να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Διευθύνοντα Σύμβουλου του ΕΔΥΤΕ Αριστείδη Σωτηρόπουλου με αποτέλεσμα η Neurosoft να έχει εξασφαλίσει την τελευταία τριετία έργα άνω των 500.000 ευρώ μόνον από τον εν λόγω φορέα! Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας έχει τον κεντρικό ρόλο συντονιστή όλων των ψηφιακών υποδομών για την Παιδεία και την Έρευνα. Με εμπειρία 20 και πλέον ετών στους τομείς των προηγμένων υποδομών και υπηρεσιών δικτύου, υπολογιστικού νέφους και πληροφορικής, καθώς και με ισχυρή διεθνή παρουσία, αποτελεί σύμβουλο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε θέματα σχεδιασμού προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών.

Διοικητικές αλλαγές στην ΕΛΒΟ

Διοικητικές αλλαγές με ουσία είχαμε στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Από το 2020 η ΕΛΒΟ ανήκει στην κοινοπραξία των εταιρειών SK Group & Plasan - Γλύνης , στην οποία ο Αριστείδης-Ανάργυρος Γλύνης διέθετε το 4,8% και οι ισραηλιτικές Plasan Sasa Ltd και Naska Indusries SK Group Ltd, έκαστες από 47,60%. Προ ημερών το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΒΟ αφού έλαβε υπόψη την λήξη της σύμβασης παροχής υπηρεσιών που είχε συνομολογηθεί με την εταιρεία ΗΓΚΑ Ελλάς Μονοπρόσωπη ΙΚΕ του Αριστείδη Γλύνη, αποφάσισε την παύση της ιδιότητας του κ. Γλύνη ως αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της ΕΛΒΟ. Να σημειωθεί πως ο κ. Γλύνης είχε αναλάβει την επιχειρηματική ανάπτυξη, τις πωλήσεις, τις δημόσιες σχέσεις και το marketing της ΕΛΒΟ, χωρίς ωστόσο να έχει να επιδείξει κάτι το αξιόλογο. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της ΕΛΒΟ μετά την αποχώρηση Γλύνη η θέση του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή καταργείται.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.