Οι δωρεάν μετοχές της Trade Estates, τα bonus στον ΟΔΔΗΧ και η IIB

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Οι δωρεάν μετοχές της Trade Estates, τα bonus στον ΟΔΔΗΧ και η IIB
5'

Η Trade Estates

Η Trade Estates του ομίλου Fourlis, της οποίας το 12% ανήκει στην Autohellas του Ομίλου Θ. Βασιλάκη, αναθεώρησε προ ημερών το πρόγραμμα παραχώρησης μετοχών της, ως προς το σκέλος της εφάπαξ επιβράβευσης εισαγωγής στο Χρηματιστήριο και της μακροχρόνιας επιβράβευσης. Έτσι, επήλθαν αλλαγές στον τρόπο δωρεάν διάθεσης μετοχών στα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στα διευθυντικά και λοιπά επιλεγμένα στελέχη της Trade Estates. Για την εφάπαξ επιβράβευση προβλέπεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, μετά την ολοκλήρωση της εισαγωγής των μετοχών της προς διαπραγμάτευση στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και κατόπιν λήψης σχετικής άδειας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα διαθέσει δωρεάν στους δικαιούχους νέες μετοχές, ο αριθμός των οποίων θα ισούται με το 1% των μετοχών της εταιρείας όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί μετά την εισαγωγή στο ΧΑΑ. Στον Πρόεδρο του ΔΣ θα δοθεί το 37% των εν λόγω μετοχών. Στον Διευθύνοντα Σύμβουλο το 28,50%. Στον Διευθυντή Επενδύσεων και Ανάπτυξης το 9%. Στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο το 9%. Στον Οικονομικό Διευθυντή το 4,75%. Στον Manager Επενδύσεων και Ανάπτυξης το 3%. Στον Τεχνικό Διευθυντή το 2, 25%. Στον Νομικό Σύμβουλο το 2,20%. Στο Διευθυντή Περιουσίας το 2%. Στον επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου το 0,75%. Στον Υπεύθυνο της Μονάδας Κανονιστικής Συμμόρφωσης το 0,75%. Στον Διοικητικό υπάλληλο το 0,50% και στον Βοηθό του Διευθυντή Περιουσίας το 0,30%. Όλοι οι παραπάνω έχουν υποχρέωση διακράτησης των δωρεάν χορηγούμενων μετοχών για 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας. Σε σχέση με το πρόγραμμα μακροχρόνιας επιβράβευσης η Trade Estates αποφάσισε πως τα έτη 2024, 2025 και 2026, το Διοικητικό της Συμβούλιο θα ορίσει τους δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν δωρεάν νέες μετοχές. Αυτές οι μετοχές θα ανέλθουν το 2024, εφόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι εντός της περιόδου 2022-2023, στο 2% του υφιστάμενου τότε αριθμού των μετοχών της εταιρείας, το 2025 στο 1,5% του υφιστάμενου αριθμού των μετοχών της εταιρείας και αντίστοιχα και το 2026.

Το Hinitsa Bay

Ο Ιρλανδός επιχειρηματίας Paul Richard Coulson εξαγόρασε τα ξενοδοχεία AKS Hinitsa Bay και AKS Porto Heli, συμφερόντων της οικογένειας Σιακόλα έναντι ποσού της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. Η πλευρά του Coulson σχεδιάζει την περαιτέρω αναβάθμισή των δύο μονάδων ώστε να λειτουργήσουν ως πέντε αστέρων. Παράλληλα, φέρεται να εξετάζει και περαιτέρω εξαγορές στο Πόρτο Χέλι.

«Bonus» στον ΟΔΔΗΧ

«Bonus» 110.000 ευρώ θα δοθεί στο προσωπικό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την επίτευξη των στόχων του 2022. Το εν λόγω ποσό που αναλογεί στο κίνητρο απόδοσης και στο κίνητρο επίτευξης στόχων προσδιορίσθηκε βάσει της εμπλοκής και συνεισφοράς κάθε υπαλλήλου στην υλοποίηση των στόχων που είχε θέσει η Διοίκηση του ΟΔΔΗΧ. Προσοχή. Το bonus δεν χορηγείται κατά τρόπο οριζόντιο γιατί έτσι δεν θα συνιστούσε σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής, αλλά επιδοματικού χαρακτήρα μέτρο. Για κάθε υπάλληλο το κίνητρο επίτευξης στόχων (η συνολική δαπάνη) δεν θα ξεπεράσει το 15% των συνολικών μεικτών αποδοχών των υπηρετούντων στον ΟΔΔΗΧ. Ακόμη, αν και το bonus δεν συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά, υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών. Το μόνο σίγουρο είναι πως το ολιγομελές προσωπικό του ΟΔΔΗΧ δικαιούται bonus και με τα παραπάνω. Το 2022, παρά το εξαιρετικά πληθωριστικό και ευμετάβλητο περιβάλλον επιτοκίων, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης, η Ελλάδα διατήρησε τη συνεχή παρουσία της στις κεφαλαιαγορές μέσω κοινοπρακτικών εκδόσεων ομολόγων καθώς και με την εισαγωγή δημοπρασιών, στο πλαίσιο της δανειακής στρατηγικής, για πρώτη φορά μετά από μία περίπου δωδεκαετή περίοδο.

Η Sunlight και η IIB

Η Sunlight προχώρησε στην εξαγορά του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Israeli Industrial Batteries (IIB) Energy Storage Systems Ltd, με την εν λόγω επένδυση να μην είναι σημαντικού ύψους. Το τεκμαίρουμε από τα οικονομικά μεγέθη της IIB, της οποίας η Sunlight είναι βασικός προμηθευτής ήδη εδώ και μια δεκαετία. Αναζητόντας περισσότερα στοιχεία για την Israeli Industrial Batteries πέσανε επάνω στις δικαστικές της διαμάχες. Και δεν είναι λίγες. Από το 2018 έως και σήμερα έχει πάει δέκα φορές στα δικαστήρια για υποθέσεις που έχουν να κάνουν με εργασιακές διαφορές, αλλά και την καταβολή ασφαλιστικών αμοιβών. Τι είδε ο CEO της Sunlight Λάμπρος Μπίσαλας στην IIB; Την εμπειρία που διαθέτει στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και στις εφαρμογές βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης και αποθήκευσης ενέργειας. Αυτά είναι δυνατά σημεία, καθώς οι εν λόγω τομείς αναπτύσσονται ταχέως στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Virtual net metering

Τη δημιουργία Επαγγελματικών Ενεργειακών Κοινοτήτων δρομολογεί η κυβέρνηση, ώστε να επιτρέψει να τρέξουν προγράμματα ενεργειακού εικονικού συμψηφισμού (virtual net metering) και για επιχειρήσεις υψηλής τάσης. Το πρόγραμμα ύψους 360 εκατ. ευρώ, θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρία και ισχύ πάνω από 10 MW, χωρίς απαραίτητα αυτό να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή