ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΑΔΕ μειώνει την γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Η ΑΑΔΕ μειώνει την γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων
Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Στην κατάργηση του πιστοποιητικού μη οφειλής φόρου κληρονομάς-γονικής παροχής και δωρεάς κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. 

Με την κίνηση αυτή η φορολογική διοίκηση κάνει ένα ακόμα βήμα, από τα πολλά που απαιτούνται, για να περιορισθεί η γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων και, όπως αναφέρουν κύκλοι της Αρχής, σύντομα θα καταργηθούν και άλλα πιστοποιητικά που σήμερα δεν έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης.

Το επόμενο πρόβλημα που αναμένεται να επιλυθεί είναι της βεβαίωσης για μη οφειλή ΤΑΠ στους δήμους. Αν και το θέμα δεν σχετίζεται με την εφορία, ωστόσο η βεβαίωση ΤΑΠ και η αδυναμία έκδοσής της είναι η πρώτη αιτία που «χαλούν» τα συμβόλαια.

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι έχει θεσμοθετηθεί η υπεύθυνη δήλωση περί μη οφειλής ΤΑΠ, οι περισσότεροι δήμοι της χώρας δεν την αποδέχονται.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η βεβαίωση ΤΑΠ έχει καταστεί κομβικό σημείο για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου. Αν και οι δήμοι πρέπει να βεβαιώνουν εάν υπάρχει οφειλή ΤΑΠ, ωστόσο ζητούν στοιχεία Ε9, φορολογική ενημερότητα και ουσιαστικά πραγματοποιούν, χωρίς να έχουν αρμοδιότητα, έλεγχο για τη μεταβίβαση του ακινήτου, που μπορεί να κρατήσει ακόμα και 1,5-2 μήνες.

Την ίδια στιγμή, η φορολογική διοίκηση επιχειρεί μεγάλες αλλαγές σε όλα τα τμήματα φορολογίας κεφαλαίου, όπου αφενός καταγράφεται έλλειψη προσωπικού, αφετέρου αναμένεται να δημιουργηθεί κεντρικά μία μονάδα που θα διαχειρίζεται τις υποθέσεις.

Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι σύντομα θα προστεθούν νέες ψηφιακές εφαρμογές που θα επιταχύνουν τη μεταβίβαση ακινήτου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της συλλογής των 17 δικαιολογητικών που απαιτούνται σήμερα για την πώληση ενός ακινήτου. Αυτό θα γίνει στα τέλη του 2023 με τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτων, ο οποίος σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών στην πλατφόρμα myproperty της ΑΑΔΕ θα διευκολύνει όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει υπογράψει τη σχετική απόφαση, στην οποία αναφέρεται ότι στόχος είναι η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας για τη μεταβίβαση ακινήτων.