ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηandelsblatt: Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την πτώχευση της Silicon Valley Bank

Ηandelsblatt: Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την πτώχευση της Silicon Valley Bank
(Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Silicon Valley Bank: Ποιος επωφελείται από την κατάσταση; - Ο οίκος Moodys είχε προειδοποιήσει την τράπεζα Silicon Valley Bank για τις ανησυχητικές εξελίξεις, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας - Τι γράφει η γερμανική εφμερίδα Ηandelsblatt

Πανικό έχει προκαλέσει στις αγορές η χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley, με τους αναλυτές να φοβούνται μία κρίση παρόμοια με το 2008.

Η συνεχής αύξηση επιτοκίων από τη Fed οδήγησε στην κατάρρευσή της και η ανησυχία μεταφέρεται συνολικά στο τραπεζικό σύστημα και το κατά πόσο μπορεί να αντέξει τους κραδασμούς.

Σύμφωνα με άρθρο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt με τίτλο «Πώς θα συνεχιστούν τα πράγματα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank» το bank run σόκαρε τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

Τo άρθρο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Νεοφυείς επιχειρήσεις

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην Handelsblatt ο επικεφαλής της διάσημης θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων Y-Combinator, Γκάρι Ταν: «Η πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB) θα μπορούσε να "εξαφανίσει" μια ολόκληρη σειρά από νεοφυείς επιχειρήσεις. Η τράπεζα ήταν το σημαντικότερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για τις νέες τεχνολογικές εταιρείες. Όσοι δεν έκαναν έγκαιρα ανάληψη των χρημάτων τους δεν μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους».

Θα μπορούσε να σωθεί η SVBank;

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα αρχικά, η τράπεζα ήθελε να ενισχύσει τον ισολογισμό του με την τοποθέτηση μετοχών ύψους 1,75 δισ. δολαρίων. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα υπέστη ζημίες ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την πώληση ενός χαρτοφυλακίου ομολόγων, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο των επενδυτών. Με την τοποθέτηση των μετοχών, ο χρηματοπιστωτικός όμιλος ήθελε να αντισταθμίσει τις απώλειες. Αυτό όμως προκάλεσε ένα bank run. Οι πελάτες απέσυραν τα κεφάλαιά τους με ταχύτητα ρεκόρ. Κεφαλαιούχοι επιχειρηματικών συμμετοχών, όπως η Union Square Ventures και το Founders Fund του Πέτερ Τιλ, είχαν καλέσει ρητά τις εταιρείες χαρτοφυλακίου τους να το πράξουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Αυτό επιτάχυνε την κατάρρευση της τράπεζας, πιστεύει ο Σαμ Λέσιν της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Slow Ventures. Το πρωί της Παρασκευής, αρχικά ειπώθηκε ότι η τράπεζα αναζητούσε αγοραστή. Όμως η αναζήτηση ακυρώθηκε γρήγορα και η FDIC ανέλαβε τον έλεγχο του ιδρύματος.

Πόσο επηρεάζει άλλες τράπεζες

Η ανησυχία που υπάρχει είναι ότι ιδίως οι μικρότερες τράπεζες υποφέρουν από παρόμοια προβλήματα με τη Silicon Valley Bank. Τα ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν χάσει σημαντική αξία εν όψει της απότομης αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Ο ανεξάρτητος αναλυτής Κρίστοφερ Γουάλεν υποθέτει, ως εκ τούτου, ότι ένας αριθμός μικρότερων ιδρυμάτων θα πρέπει επίσης να επιδιώξει αυξήσεις κεφαλαίου.

Ποιοι επωφελούνται

Όπως εξηγεί η Handelsblatt κάποιες τράπεζες δήλωσαν την Παρασκευή ότι έλαβαν μεγάλα ποσά καταθέσεων. «Αποκτήσαμε εκατοντάδες νέους πελάτες την περασμένη εβδομάδα», έγραψε η Mercury Bank με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στους πελάτες της την Παρασκευή, διαβεβαιώνοντάς τους ότι ήταν «κερδοφόρα και καλά κεφαλαιοποιημένη».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής, η JP Morgan Chase, απέκτησε επίσης μεγάλο αριθμό πρώην πελατών της SVB. Οι μετοχές της τράπεζας ήταν από τις λίγες που σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, κερδίζοντας 2,5%. Η καλιφορνέζικη fintech Brex, φέρεται επίσης να είναι μεταξύ των ωφελημένων. Απευθύνεται ρητά σε πελάτες νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο οίκος Moody's είχε προειδοποιήσει

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ο οίκος Moody's Investors Service Inc προειδοποίησε την SVB Financial Group, μητρική εταιρία της τράπεζας Silicon Valley Bank, για τις ανησυχητικές εξελίξεις, καθώς ο οίκος χρηματοπιστωτικών αξιολογήσεων προετοιμάζονταν να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητας της τράπεζας.

Το τηλεφώνημα, το οποίο περιέγραψαν δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση της κατάστασης, ενεργοποίησε τη διαδικασία για τη χθεσινή θεαματική κατάρρευση της τράπεζας, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση, από την οικονομική κρίση του 2008.

Η χθεσινή οικονομική κατάρρευση της τράπεζας SVB προκάλεσε νευρικότητα στις διεθνείς αγορές, επιφέροντας πλήγμα στις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

Οι επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία τους, για το ενδεχόμενο έκθεσης σε κίνδυνο των αδυναμιών του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, από την πολιτική υψηλών επιτοκίων για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, που ακολουθεί η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Η στάση της κυβέρνησης

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε πως παρακολουθεί στενά όσα συμβαίνουν με αφορνή την Silicon Valley Bank.

Η Γέλεν είχε συναντήσεις την Παρασκευή με στελέχη της Fed, του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων και του Γραφείου Ελέγχου Νομίσματος (OCC), κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι εξελίξεις με αφορμή την πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας.

Στις δηλώσεις της μετά τις συζητήσεις εξέφρασε «την πλήρη εμπιστοσύνη της» στις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών, τονίζοντας την βεβαιότητα ότι θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και σημείωσε ότι «το τραπεζικό σύστημα παραμένει ανθεκτικό και οι ρυθμιστικές αρχές διαθέτουν αποτελεσματικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους γεγονότα».

Σχετικές ειδήσεις