ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H digital bank της Πειραιώς, η Autohellas και η HR και η Monterock International

H digital bank της Πειραιώς, η Autohellas και η HR και η  Monterock International

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η digital Πειραιώς

Προχωρεί το νέο εγχείρημα της Τράπεζας Πειραιώς που αφορά στη δημιουργία μίας αυτόνομης αμιγώς ψηφιακής τράπεζας (digital bank) που θα απευθύνεται στις γενιές των Millenials και της Generation Z. Από τα 5 εκατομμύρια πελάτες της Πειραιώς, το 1,5 εκατομμύριο αφορά στις γενιές αυτές, τους πελάτες που σήμερα, κάνουν τα πάντα ψηφιακά. Στόχος είναι στη νέα digital bank να μεταφερθούν τα 500 εκατ. ευρώ καταθέσεων που ήδη προέρχονται από τους Millenials και τους Generation Z, ώστε με τη σειρά τους να δημιουργήσουν την κεφαλαιακή βάση για τη χορήγηση έξυπνων και καινοτόμων δανειακών προϊόντων. Η digital bank αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της στο δεύτερο τρίμηνο του 2023. Θα απευθύνεται σε πρώτη φάση στην ελληνική αγορά και σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσε να διευρύνει τις εργασίες της στο εξωτερικό, χωρίς φυσικά καταστήματα και άλλες κτιριακές υποδομές.

H Autohellas

Εξαιρετικά αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα του 2022 που θα ανακοινώσει αύριο η Autohellas. Ο τζίρος αναμένεται κοντά στα 700 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων υψηλότερα των 100 εκατ. ευρώ. Αυτό που αναμένει η αγορά είναι να δει την επίπτωση που θα έχει στις οικονομικές καταστάσεις της Autohellas η ενοποίηση της πορτογαλικής HR Aluguer de Automóveis. Η HR αποτελεί το δικαιοδόχο (franchisee) της Hertz International στην Πορτογαλία. Η απόκτησή της ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2022 και ως εκ τούτου λογιστικά ενοποιείται στο τέταρτο τρίμηνο του Ομίλου Autohellas. Η εξαγορά της HR αναμένεται να διπλασιάσει σε ετήσια βάση τα μεγέθη της διεθνούς δραστηριότητας της Autohellas αρχής γενομένης από το 2023.

Η Monterock International

Η Monterock International, η οποία συνδέεται με κεφάλαια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εκπροσωπείται από τον Έλληνα επιχειρηματία Πέτρο Στάθη είναι η ιδιοκτήτρια του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου Kensho Psarou, το οποία και απέκτησε από την Notion Ανάπτυξη Ακινήτων. Το εν λόγω ξενοδοχείο κρατάει το τελευταίο δεκάμηνο το ρεκόρ υψηλότερης αποτίμησης σε όρους κόστους εξαγοράς ανά δωμάτιο. Το τίμημα αντιστοιχεί σε 600.000 ευρώ ανά δωμάτιο! Παράλληλα, η Monterock International και ο Πέτρος Στάθης προχωρούν ήδη σε δύο νέα projects στις περιοχές Καλαφάτη και Καραμπέτη της Μυκόνου, που αφορούν στην ανάπτυξη των υπερπολυτελών συγκροτημάτων One & Only και Aman αντίστοιχα. Οι εν λόγω επενδύσεις εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Παράταση για τον Φορέα

Fortress, Davidson Kempner, Bain, Bracebridge και CRC, ήτοι τα funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, έλαβαν παράταση έως τα τέλη Μαρτίου προκειμένου να υποβάλουν τα σχόλιά τους στο πλαίσιο της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου, από την οποία θα κριθούν οι τελικοί όροι λειτουργίας του φορέα. Ο φορέας στον οποίο θα μπορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά να μεταβιβάσουν την πρώτη τους κατοικία όταν έχουν κόκκινα δάνεια στις τράπεζες ή στα funds, προκειμένου να αποφύγουν την έξωση, αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2024, καθώς μετά τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για τη δυνητική περίμετρο των κατοικιών που μπορούν να ενταχθούν στον φορέα ανεβάζει τον αριθμό τους στις 136.000 και την αξία τους στα 11,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, έως το τέλος του μήνα θα γνωρίζουμε εάν το συγκεκριμένο ποσό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή όχι.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.