ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο
AP

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό πενταετές ομόλογο. Όπως προκύπτει, η αρχική καθοδήγηση που δόθηκε στους επενδυτές σε ότι αφορά το επιτόκιο είναι 95 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps, ήτοι 3,97%.

Η έκδοση ομολόγου μόλις μία ημέρα μετά την προκήρυξη εκλογών στις 21 Μαΐου γίνεται ώστε ο ΟΔΔΗΧ να προλάβει την όποια αβεβαιότητα προκύψει στη διάρκεια της – επίσημης πλέον– προεκλογικής περιόδου.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η όλη εκλογική διαδικασία θα είναι χρονοβόρα, ενδεχομένως θα προκαλέσει αστάθεια στην αγορά. Ετσι, ο ΟΔΔΗΧ προτιμά με αυτήν την κίνηση να καλύψει από νωρίς το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής εκδοτικής δραστηριότητας του έτους και να μην προχωρήσει σε κάποια άλλη έκδοση εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Ανάγκη ρευστότητας δεν υπάρχει. Ωστόσο είναι σημαντικό να υπάρχει τακτική παρουσία της Ελλάδας στις αγορές. Καθώς ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα γίνει τον Ιούλιο, η επομένη ευκαιρία για «έξοδο» θα ήταν τον Σεπτέμβριο, με τον ΟΔΔΗΧ να έχει έτσι οκτώ μήνες «απουσίας», κάτι που δεν εκπέμπει κανονικότητα.

Στόχος από την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου –τη διαδικασία της οποία «τρέχουν» οι BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς– είναι η άντληση 2,5-3 δισ. ευρώ, με ειδικούς της αγοράς να εκτιμούν ότι η ζήτηση θα είναι πολύ ισχυρή με σημαντική υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών.

Σε ό,τι αφορά στο επιτόκιο, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,7%-3,85%, ανάλογα και με το ύψος και την ποιότητα της ζήτησης, και κοντά στην απόδοση του αντίστοιχου τίτλου που εξέδωσε η Ιταλία τον προηγούμενο μήνα.

Αυτή η κίνηση θα οδηγήσει τον ΟΔΔΗΧ να συγκεντρώσει το 85%-93% του συνόλου της εκδοτικής δραστηριότητας που έχει προγραμματιστεί για φέτος και η οποία είναι στα 7 δισ. ευρώ (8 δισ. ευρώ εάν υπάρξει έκδοση πράσινου ομολόγου). Σημειώνεται πως το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ από το νέο δεκαετές τον Ιανουάριο.