ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Το πρόγραμμα επιδοτεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και συστήματος αποθήκευσης έως 75%

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ανοίγει την Τρίτη, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, που μίλησε στο Φόρουμ των Δελφών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά και αγρότες και επιδοτεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και συστήματος αποθήκευσης (μπαταρία) μέχρι 75%, με συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η στρατηγική της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στηρίχθηκε σε τρεις πυλώνες (διαφοροποίηση πηγών ενεργειακού εφοδιασμού, εξοικονόμηση ενέργειας, υποστήριξη των καταναλωτών με επιδοτήσεις).

Στάθηκε επίσης στην εκτόξευση της εγκατάστασης ΑΠΕ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και στην υποστήριξη γειτονικών χωρών όπως η Βουλγαρία, η τροφοδοσία της οποίας με φυσικό αέριο βασίστηκε πέρυσι κατά 70% στη χώρα μας.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Atanas Pekanov προσδιόρισε 4 πεδία που μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης: αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών, αποθήκευση ενέργειας, ενίσχυση των διασυνδέσεων και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας και ελληνικών ενεργειακών εταιρειών προς τη γειτονική χώρα τον προηγούμενο χειμώνα. Ανέφερε επίσης ότι από τα 2,5 δισ. που είναι ο προϋπολογισμός των ελληνικών επενδύσεων στα Σκόπια, το 1,8 δισ. αφορούν τον κλάδο της ενέργειας και περιλαμβάνουν το υδροηλεκτρικό έργο Cebren της ΔΕΗ καθώς και μονάδα συμπαραγωγής από την Μυτιληναίος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas Paollo Gallo τόνισε ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα τις προκλήσεις της ανταγωνιστικότητας, της ασφάλειας εφοδιασμού και της ενεργειακής μετάβασης και οι υποδομές μεταφοράς αερίου είναι απαραίτητες και για τις τρείς. Στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές του βιομεθανίου που μπορούν να υποκαταστήσουν έως και το 25 % των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία καθώς και στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του υδρογόνου.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Μηταράκη με τους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά

Προτάσεις ζητά ο Μηταράκης για επίλυση προβλημάτων στα φωτοβολταϊκά

Καθυστερήσεις στην εξόφληση των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά