ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» για τα τουρκικά ομόλογα με το βλέμμα σε νέα θητεία Ερντογάν

«Βουτιά» για τα τουρκικά ομόλογα με το βλέμμα σε νέα θητεία Ερντογάν
AP

Το κόστος των ασφαλίστρων για την έκθεση στο τουρκικό χρέος αυξήθηκε περαιτέρω καθώς η επίδοση του Ερντογάν ήταν πολύ καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε λίγο λιγότερες ψήφους από το όριο του 50% που θα τον αναδείκνυε νικητή από τον πρώτο γύρο. Ετσι ο Ερντογάν και ο κύριος αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα μονομαχήσουν στον δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου. «Οι αγορές αντιδρούν τώρα στο γεγονός ότι θα έχουμε πιθανόν μια επιστροφή στην προηγούμενη διακυβέρνηση και μια συνέχεια των πολιτικών εξαιτίας των οποίων η Τουρκία έπαψε να είναι ελκυστική ως επενδυτικός προορισμός για τους υπεύθυνους των κρατικών επενδυτικών ταμείων της Δύσης», σχολιάζει ο Τζον Χάρισον, υψηλόβαθμο στέλεχος μακροστρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην TS Lombard.

Πριν από τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως ο Κιλιτσντάρογλου θα ήταν ο νικητής και οι επενδυτές περίμεναν από αυτόν πως θα καταργήσει μερικές από τις οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, περιλαμβανομένων των δαπανηρών προσπαθειών του για τη στήριξη της τουρκικής λίρας. Τα μακροχρόνια κρατικά ομόλογα σε δολάρια κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση, αν και ομόλογα εταιρειών και του τραπεζικού τομέα κινήθηκαν επίσης χαμηλότερα.

Τα CDS, τα οποία δείχνουν την τιμή της ασφάλισης του κυβερνητικού χρέους έναντι του ενδεχομένου της χρεοκοπίας, αυξήθηκαν επίσης στις 652 μονάδες βάσης, καταγράφοντας άνοδο κατά 18 μονάδες βάσης από το χθεσινό κλείσιμο και 160 μονάδες βάσης πάνω από τα επίπεδα της Παρασκευής, πριν από τις εκλογές. Οπως τόνισε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, «το γεγονός ότι οι προεδρικές εκλογές δεν είχαν οριστικό αποτέλεσμα από τον πρώτο γύρο παρατείνει την αβεβαιότητα για την πολιτική και την οικονομία τουλάχιστον μέχρι τον δεύτερο γύρο». Οι τραπεζικές μετοχές, η τιμή των οποίων είχε αυξηθεί την εβδομάδα πριν από τις εκλογές στη βάση ελπίδας για αλλαγή πολιτικής, κατέγραψαν πτώση 8%, αυξάνοντας τις απώλειές τους μετά τις εκλογές σε σχεδόν 20%.

Εντούτοις, αναπλήρωσε τις απώλειές του το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης στο σύνολό του, το οποίο είχε καταγράψει τη Δευτέρα, πτώση 6,1%, τη μεγαλύτερη σε μία ημέρα από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η τουρκική λίρα δεν κατέγραψε χθες μεγάλες αλλαγές έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία της να κυμαίνεται στις 19,70 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο. Εχει πάντως υποχωρήσει κατά περίπου 60% έναντι του δολαρίου μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, ενώ οικονομολόγοι της HSBC προβλέπουν πως το τουρκικό νόμισμα θα διολισθήσει περαιτέρω προς τα τέλη του έτους, υποχωρώντας στις 24 λίρες προς ένα δολάριο και καταγράφοντας πτώση 18% από τα σημερινά επίπεδα. Οι ίδιοι οικονομολόγοι τονίζουν, άλλωστε, πως δεν μπορούν να αποκλείσουν μια καταβαράθρωση της λίρας στις 27 προς ένα δολάριο.

Η τουρκική λίρα βρίσκεται κοντά στη φετινή χαμηλή ισοτιμία της, στις 19,80 λίρες το δολάριο. Οπως, όμως, τόνισε χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s Investors Service, «μία ακόμη θητεία του προέδρου Ερντογάν μάλλον συνεπάγεται ότι θα παραταθούν οι ανορθόδοξες και μη βιώσιμες πολιτικές του και θα ενταθεί ο κίνδυνος ιδιαίτερα υψηλού πληθωρισμού και μεγάλων πιέσεων στο νόμισμα της χώρας». Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επιστρατεύσει σειρά μη συμβατικών μέτρων για τη σταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας των 900 δισ. δολ.

Ανάμεσά τους οι αυστηροί έλεγχοι στις μεταβιβάσεις συναλλάγματος από πλευράς των επιχειρήσεων της χώρας και οι προστατευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί σε τουρκικές λίρες, ένα μέτρο που εισήγαγε στα τέλη του 2021 για να πείσει τους καταθέτες να μη μετατρέπουν τις αποταμιεύσεις τους σε συνάλλαγμα. Εξάλλου, ο Ερκάν Εργκουζέλ, αναλυτής της Barclays, προβλέπει πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας θα φτάσει περίπου στα 40 δισ. δολ. μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Θα χρειαστεί, έτσι, περίπου 30 δισ. δολ. για να το χρηματοδοτήσει και ενδέχεται να καταφύγει στα διαθέσιμα της χώρας σε χρυσό, που είναι 15 δισ. δολ., και να λάβει άλλα τόσα από φιλικές χώρες.