ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν 350.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

Σχεδόν 350.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα»
INTIME

Υψηλή συμμετοχή καταγράφεται στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα», με τις αιτήσεις να έχουν ξεπεράσει από την προηγούμενη εβδομάδα τις 300.000 και τις εκτιμήσεις να τις ανεβάζουν μέχρι σήμερα, τελευταία ημέρα υποβολής, στις περίπου 350.000. 

Ο αριθμός είναι σχεδόν τριπλάσιος των 120.000 δικαιούχων που με βάση τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ μπορεί να καλύψει ο προϋπολογισμός των 100 εκατ. ευρώ του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι δύο στους τρεις αιτούντες θα μείνουν εκτός προγράμματος. Ωστόσο θα υπάρξει λίστα επιλαχόντων, οι οποίοι θα λάβουν χρηματοδότηση είτε σε περίπτωση που κάποιοι από τους αρχικούς δικαιούχους δεν αξιοποιήσουν τελικά την επιδότηση είτε σε περίπτωση εξεύρεσης πρόσθετων κονδυλίων.

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από έναν συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων:

  • Μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας.
  • Οικογένειες με μέλη ΑμεΑ.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.
  • Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

Η επιδότηση ανέρχεται έως 60% της δαπάνης αγοράς κάθε νέου ηλιακού θερμοσίφωνα. Κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του.

Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.

Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ηλιακού θερμοσίφωνα (χωρητικότητα δεξαμενής ζεστού νερού) και την τιμή αγοράς του.