ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «κουμπί πανικού» και οι ψεύτικες ταμειακές μηχανές - Τα απίστευτα κόλπα των επιχειρήσεων

Το «κουμπί πανικού» και οι ψεύτικες ταμειακές μηχανές - Τα απίστευτα κόλπα των επιχειρήσεων
Eurokinissi

Επιχειρήσεις ψάχνουν και βρίσκουν απίθανους τρόπους για να γλυτώσουν και να εξαπατήσουν την εφορία.

Αν και έχει γίνει γνωστό το χρονοδιάγραμμα των επιμέρους βημάτων αναβάθμισης των POS και ταμειακών συστημάτων και της μεταξύ τους διασύνδεσης, οι επιχειρηματίες σκαρφίζονται διάφορα κόλπα για να γλυτώσουν από τα «νύχια» της εφορίας.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της πρακτικής, αφορά το γνωστό beach bar, στο Καβούρι, στο οποίο είχε επιβληθεί διήμερο λουκέτο το καλοκαίρι, επειδή δεν είχε κόψει αποδείξεις.

Αυτή τη φορά, εντοπίστηκε από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ πως είχε εγκαταστήσει το γνωστό στην «πιάτσα» κουμπί πανικού.

Στην ουσία πρόκειται για ένα λογισμικό, το οποίο εγκαθίσταται στον φορολογικό μηχανισμό και ενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού, ακόμα και από κινητό τηλέφωνο.

Μόλις ενεργοποιηθεί, δίνει εντολή στον φορολογικό μηχανισμό να εκδώσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το σύνολο των αποδείξεων, που δεν έχουν κοπεί μέσα στη μέρα!

Το κλασσικό κόλπο…

Μπορεί το «κουμπί πανικού», είναι το πιο πρόσφατο κόλπο που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι, όμως το πιο κλασσικό κόλπο είναι οι ψεύτικες ταμειακές μηχανές.

Στην ουσία το κατάστημα εγκαθιστά την «κανονική» ταμειακή μηχανή οι οποία έχει δηλωθεί κανονικά στην εφορία. Αποκτά όμως και μια δεύτερη η οποία δεν δηλώνει… τίποτα, με τις αποδείξεις, να μην έχουν καμία αξία.

Με βάση τα παραπάνω «κόλπα», χάνονται σχεδόν 100 ευρώ το δευτερόλεπτο, ενώ το ετήσιο κόστος της φοροκλοπής από τα δημόσια Ταμεία να ξεπερνά, ακόμα και τα 5 δισ. ευρώ το χρόνο.