ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: 7,5 εκατ. επισκέπτες αναμένονται στην Αθήνα - Πρώτοι οι Αμερικανοί

akropoli

Προς νέο ιστορικό υψηλό, με έναν συνολικό αριθμό ξένων επισκεπτών που αναμένεται να ξεπεράσει τα 7,5 εκατομμύρια, οδεύει για φέτος ο τουρισμός της Αθήνας

Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Κύπρος και Ιταλία βρίσκονται στο top 5 των εθνικοτήτων από την Ευρώπη σε ότι αφορά τους επισκέπτες.

Η πρωτιά ανήκει σταθερά στους Αμερικανούς, με το αεροδρόμιο, ακριβώς λόγω της υψηλής επιβατικής κίνησης, να αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για το 2024.

Από την άλλη πλευρά, η πρωτεύουσα, η οποία δέχτηκε πέρυσι 7,1 εκατομμύρια αφίξεις ξένων επισκεπτών, θα πρέπει να βελτιώσει βασικές υποδομές της: καθαριότητα, πεζοδρόμια, πλατείες και πράσινο είναι τα σημεία που βαθμολογούνται χαμηλότερα από τους επισκέπτες (σ.σ.: και πολύ περισσότερο από τους κατοίκους). «Πέραν της προτεραιοποίησης που πρέπει να τεθεί σε επίπεδο σχεδιασμού και διαχείρισης του προορισμού ώστε να αποφευχθούν προκλήσεις αντίστοιχες που αντιμετωπίζει η Βαρκελώνη, όπου οι κάτοικοι ολοένα και περισσότερο εκφράζουν τις ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού στην πόλη», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τη γνωστή εταιρεία αναλύσεων GBR consulting, βασικό συνεργάτη και της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ).



Στους 10 καλύτερους προορισμούς η Αθήνα

Υψηλή είναι η ζήτηση και για ταξίδια από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, με την Αθήνα να φιγουράρει στους 10 καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς για τους Αμερικανούς. Η Delta Airlines κατατάσσει την πόλη 4η ανάμεσα στους δέκα προορισμούς με τις περισσότερες αναζητήσεις για το καλοκαίρι του 2024 (προηγούνται Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη), έχοντας καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 248% από όλους τους προορισμούς, συγκριτικά με πέρυσι, ως προς το ενδιαφέρον για καλοκαιρινές διακοπές.

Αντίστοιχα συμβαίνει και με τις αναζητήσεις στην Google για τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Αμερικανούς, με την Αθήνα να βρίσκεται στη 10η θέση. Τα στοιχεία προκύπτουν με βάση τις πόλεις για τις οποίες έχουν υπάρξει οι περισσότερες αναζητήσεις από τις ΗΠΑ στο «Google Flights», για ταξίδια μεταξύ 1ης Ιουνίου και 31ης Αυγούστου, με την πρώτη τριάδα να συμπληρώνουν το Λονδίνο, το Παρίσι και το Τόκιο, ενώ ακολουθεί η Ρώμη. Η Allianz Partners, επίσης, τοποθετεί την ελληνική πρωτεύουσα στο τοπ 10 των ευρωπαϊκών προορισμών για το καλοκαίρι για τους Αμερικανούς, στην 9η θέση, για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ο γνωστός πάροχος ταξιδιωτικών ασφαλίσεων που συνδέεται με την Allianz διαπιστώνει επιπλέον ότι ο αριθμός των Αμερικανών που θα ταξιδέψουν φέτος προς την Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 34% σε σχέση με πέρυσι, με το Λονδίνο και το Παρίσι να κατέχουν την πρωτιά.


Αλλά και δυσαρέσκεια

Την ίδια στιγμή, εν μέσω της τουριστικής άνθησης της Αθήνας, οι επισκέπτες της την αξιολογούν θετικά στο σύνολο, ωστόσο εντοπίζουν και βασικές, διαχρονικές αδυναμίες που βαθμολογούνται χαμηλότερα.

Οπως αναφέρει η εταιρεία ανάλυσης GBR Consulting, οι επισκέπτες στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εμπειρία τους στην πόλη με μία σταθερή βαθμολογία 8,4 στα 10 (η Θεσσαλονίκη έπεσε στο 7,8/10, τη χαμηλότερη επίδοση από το 2015). Οι ξενοδοχειακές υποδομές και στις δύο περιπτώσεις βαθμολογούνται ψηλά, στο 8,6 για την Αθήνα (8,4 στη Θεσσαλονίκη), ωστόσο στην πρωτεύουσα, ειδικά «κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις σε σχέση με τη δημόσια καθαριότητα και την ασφάλεια», όπως επισημαίνει σχετικά η GBR.

Οι επισκέπτες της Αθήνας βαθμολογούν την πόλη πιο χαμηλά, με 6,4/10 στα θέματα της καθαριότητας και με 6,9/10 στην κατάσταση των πεζοδρομίων και των πλατειών. Στο 7,2 είναι η βαθμολογία για το πράσινο και στο 7,4 τα θέματα ασφάλειας.

Μείωση μέσης δαπάνης

Ως προς τα συνολικά νούμερα του τουρισμού στην Αθήνα, με βάση τα στοιχεία του 2023, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σχεδόν το 1/5 (19,2%) επί του συνόλου των ταξιδιωτικών εισπράξεων της περσινής χρονιάς (3,79 δισ. ευρώ) αντιστοιχεί στην Αττική, έχοντας σημειώσει αύξηση κατά 32,9% έναντι του 2022. Αμερικανοί, Βρετανοί και Γερμανοί αποτελούν το τοπ 3 των εισερχόμενων αγορών με βάση τις εισπράξεις, αν ληφθεί υπόψη ότι από το σύνολο των 3,79 δισ. ευρώ, από τις ΗΠΑ προήλθαν πέρυσι τα 506 εκατ., από το Ηνωμένο Βασίλειο τα 379 εκατ. και από τη Γερμανία εισπράξεις ύψους 322 εκατ. ευρώ.

Πάντως, το γεγονός ότι η Αθήνα πλέον καθιερώνεται ως προορισμός για σύντομες αποδράσεις Σαββατοκύριακου σε συνδυασμό και με τη γενικότερη τάση που ισχύει σε όλη την Ευρώπη για μειωμένη διάρκεια παραμονής στους τουριστικούς προορισμούς οδηγεί και στην αντίστοιχη μείωση της μέσης δαπάνης ανά επίσκεψη:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το ΙΝSETE, το 2023 η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη στην Αττική ήταν στα 480 ευρώ, από τα 507 της αμέσως προηγούμενης χρονιάς. Μείωση επίσης κατά 10% σημείωσε και η μέση διάρκεια παραμονής στην Αττική, στις 5,6 διανυκτερεύσεις από τις 6,2 που ήταν ο μέσος όρος το 2022. Από την άλλη πλευρά, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση στην Αττική αυξήθηκε πέρυσι στα 85 ευρώ στο +5%, έναντι του 2022.