ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλισμένες οι καταθέσεις της Λαϊκής στην Αγγλία

Ασφαλισμένες οι καταθέσεις της Λαϊκής στην Αγγλία

Την προφύλαξη των περίπου 15.000 καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξαρτήτως ύψους ποσού, αποφάσισε η νέα εποπτική Αρχή του βρετανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η πρώτη ενέργεια της Αρχής Προληπτικών Κανονισμών (PRA), που επισήμως άρχισε να λειτουργεί τη Δευτέρα, ήταν να ανακοινώσει πως οι λογαριασμοί καταθέσεων των πελατών της Λαϊκής στη Βρετανία μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τη Λαϊκή πρόκειται για λογαριασμούς συνολικού ύψους 270 εκατομμυρίων λιρών.

Η νέα Αρχή υπάγεται στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας. Εκπρόσωπος της Τράπεζας δήλωσε ότι από τη στιγμή που η Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου λειτουργεί ως θυγατρική, πλήρως εναρμονισμένη με τους βρετανικούς κανονισμούς, οι πελάτες της δεν επηρεάζονται από καμία απόφαση που αφορά την Κύπρο. Μεταξύ αυτών των προστατευμένων πελατών είναι πια και οι καταθέτες της τοπικής Λαϊκής.

Επίσημη δήλωση της PRA αναφέρει πως οι μέχρι τώρα πελάτες της Λαϊκής Ηνωμένου Βασιλείου δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα και πως θα έχουν κανονική πρόσβαση στο λογαριασμό τους. Προσωρινά δε θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα υποκαταστήματα της Λαϊκής σε Λονδίνο και Μπέρμιγχαμ.

Ωστόσο, εκτός προστασίας από την PRA παραμένουν οι πιστωτικοί λογαριασμοί, τα ενυπόθηκα και όλα τα υπόλοιπα δάνεια των πελατών της βρετανικής Λαϊκής, που θα έχουν την τύχη των αντίστοιχων στην Κύπρο.

πηγη icyprus