ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουλιάζει» λίγο μετά το άνοιγμά του το χρηματιστήριο του Τόκιο!

«Βουλιάζει» λίγο μετά το άνοιγμά του το χρηματιστήριο του Τόκιο!

Σημαντική πτώση κατά 3% παρουσίασε το χρηματιστήριο του Τόκιο λίγο λεπτά μετά το άνοιγμα της Δευτέρας, με την αγορά να παραμένει πολύ ασταθής, καθώς αρκετοί επενδυτές συνέχισαν και τη νέα εβδομάδα να εξαργυρώνουν τα κέρδη τους μετά από τη σημαντική άνοδο του ιαπωνικού χρηματιστηρίου τους τελευταίους μήνες.


Μετά από ένα τέταρτο της ώρας, από την έναρξη των συναλλαγών, ο δείκτης Nikkei 225 chip υποχώρησε κατά 438,31 μονάδες στις 14,174.14 μονάδες. «Οι κινήσεις για την απόκτηση κέρδους συνεχίζονται. Αυτή είναι εν μέρει μια αντίδραση απέναντι στα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων στην αγορά του Τόκιο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μασαχίρο Γιαμαγκούτσι στέλεχος της Mizuho Securities.

Από τα μέσα Νοεμβρίου του 2012 , ο δείκτης Nikkei αυξήθηκε κατά περίπου 70%, ενισχυμένος σαφώς από την προοπτική της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που θα ακολουθούσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), και η οποία τέθηκε τελικά σε εφαρμογή από τις αρχές του Απριλίου του 2013.

Η προσδοκία και μόνο μιας πιο ευέλικτης οικονομικής πολιτικής από την πλευρά της κεντρικής ιαπωνικής τράπεζας, οδήγησε ταυτόχρονα σε υποτίμηση κατά 25% του εθνικού ιαπωνικού νομίσματος, γιεν, σε διάστημα έξι μηνών έναντι των δυο κύριων διεθνών νομισμάτων του δολαρίου και του ευρώ. Αυτή η εξέλιξη βοήθησε σημαντικά τους Ιάπωνες εξαγωγείς.

Το γιεν ανέκαμψε ελαφρώς από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όταν και είχε αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδο, για τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια, έναντι του ευρώ και έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατά τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια.