ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού TAP

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού TAP

Μεγάλο βάρος στην ενεργειακή διπλωματία φαίνεται πως ρίχνει η ελληνική κυβέρνηση και έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες κατασκευής του.

Με μία διαδικασία εξπρές, διατυπώθηκε και κατατέθηκε χθες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος η μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, η οποία όπως ανακοινώθηκε από την κοινοπραξία, εκπονήθηκε σε στενή συνεργασία με την ελληνική πλευρά.

Η μελέτη που έρχεται σε συνέχεια της προμελέτης της κατασκευής του αγωγού, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη χάραξη του έργου, τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τα χρονοδιαγράμματα καθώς και την υιοθέτηση διεθνών προτύπων για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για περιβαλλοντική βλάβη.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, κάποια έργα υποδομών να ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ το βασικό κομμάτι της κατασκευής να ξεκινήσει το 2015 με στόχο το έργο να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2019.

Το συνολικό μήκος του αγωγού επί ελληνικού εδάφους θα είναι 543 χμ, ενώ σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει και ένα σταθμό συμπίεσης στον Έβρο