ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ασφαλώς να μην επιβληθεί ειδικός φόρος στους πλούσιους!

ΔΝΤ: Ασφαλώς να μην επιβληθεί ειδικός φόρος στους πλούσιους!

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διέψευσε σήμερα ότι επιθυμεί να επιβάλλει έναν ειδικό φόρο στους πλούσιους για να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών, όπως αναφέρει μια πρόσφατη έκθεσή του.

Ασφαλώς «δεν συστήνουμε την επιβολή φόρου στους πλούσιους», δήλωσε ο Ουίλιαμ Μάρεϊ, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ουάσινγκτον. Ωστόσο σε μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του μήνα, το ΔΝΤ ανέφερε ότι ένας ειδικός φόρος στους πλούσιους θα είχε «σημαντικές πιθανότητες» επιτυχίας, διευκρινίζοντας ότι ένας φόρος 10% σε 15 χώρες μέλη της ευρωζώνης θα τους επέτρεπε να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα στο επίπεδο που ήταν προ κρίσης.

Η πρόταση αυτή είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, με κάποιους να την θεωρούν σημαντική αλλαγή στην πολιτική λιτότητας του Ταμείου και άλλους να το κατηγορούν ότι προάγει έναν «αριστερίστικο» φόρο τύπου «Ρομπέν των Δασών» στους πλούσιους. «Πρόκειται απλώς για μια ανάλυση ...που λέει «αν κάνετε αυτό, ορίστε τι θα μπορέσετε να αποκομίσετε», όμως δεν είναι ένα μέτρο που το Ταμείο προτείνει επισήμως», διαβεβαίωσε ο Μάρεϊ.

Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι «φαίνεται να υπάρχει περιθώριο σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες να αυξηθούν οι φόροι στις μεγάλες περιουσίες» προκειμένου να «ενισχυθεί η νομιμοποίηση» των σχεδίων λιτότητας.

«Αρχές Νοεμβρίου η αποστολή της Τρόικας στην Αθήνα»

Αρχές Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα η αποστολή της τρόικας, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρεϊ, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις επί τεχνικών θεμάτων. Από πλευράς του Ταμείου επικεφαλής θα είναι ο Πόουλ Τόμσεν, προσθέτοντας ότι με τις ελληνικές αρχές θα συζητηθούν τα ζητήματα του χρηματοδοτικού κενού, καθώς και ο προϋπολογισμός του 2014 και όχι η βιωσιμότητα του χρέους.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο «επιπρόσθετων μέτρων» επανέλαβε την πρόσφατη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον ότι αν χρειαστούν νέα μέτρα, δεν θα είναι επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και δεν θα είναι οριζόντια, αλλά παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα και δεν πρόκειται, όπως τόνισε, να έχουν τη μορφή πρόσθετων οριζόντιων μέτρων και αδιάκριτων περικοπών σε μισθούς ή συντάξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα θα γίνει σε δόσεις και θα απαιτήσει πρόσθετο χρόνο, ο κ. Μάρεϊ υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

Σε άλλες ερωτήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τον χρόνο εξέτασης του θέματος, όπως επίσης τη δέσμευση των Ευρωπαίων και την υλοποίηση των δεσμεύσεων από μέρους της Ελλάδας, ο κ. Μάρεϊ δεν θέλησε στο παρόν στάδιο να αναφερθεί στις προθέσεις του Ταμείου.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την Κύπρο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η αποστολή της τρόικας θα βρίσκεται στο νησί στις 29 Οκτωβρίου για δυο εβδομάδες, μέσα στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος. Όσον αφορά τη διαμάχη των κυπριακών αρχών με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, δεν θέλησε να τοποθετηθεί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Κύπρου και ότι οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν αγαστή συνεργασία, τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά η «Μητέρα των μαχών» με την τρόικα

Στουρνάρας: Στην Ευρώπη όλοι μας είμαστε υπό τον έλεγχο άλλων!

Το Νοέμβριο οι αποφάσεις για τις ομαδικές απολύσεις

Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς με «οδηγό» την προγραμματική συμφωνία