ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΦ: Ανεπαρκείς οι ρυθμίσεις για τον ενεργειακό συμψηφισμό

ΣΕΦ: Ανεπαρκείς οι ρυθμίσεις για τον ενεργειακό συμψηφισμό

«Ανεπαρκείς» χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) τις ρυθμίσεις για το net metering (συμψηφισμός ενέργειας) από φωτοβολταϊκά που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, με το αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ, Δημήτρη Κυριακίδη, να επισημαίνει ότι «οι χρόνοι απόσβεσης για ένα τέτοιο σύστημα είναι απαγορευτικά μεγάλοι».

Η τοποθέτηση αυτή έγινε στο πλαίσιο ημερίδας για την προώθηση της χρήσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων μέσω του βέλτιστου ενεργειακού συμψηφισμού που διοργάνωσε το εργαστήριο συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του τμήματος Ηλεκτρολόγων - Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κυριακίδης επισήμανε ότι, ενώ ο νόμος θεσμοθετεί το net-metering, στην ουσία η εκκρεμούσα υπουργική απόφαση θα κρίνει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του και συνεπώς και την επιτυχία ή μη του εγχειρήματος.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ, Γρηγόρης Παπαγιάννης, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου PV-NET, αναφέρθηκε στα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν το έργο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι ύψους 1,3 εκατ. ευρώ και εκπνέει τον Ιούνιο του 2015.

Το συγκεκριμένο έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του διασυνοριακού προγράμματος MED και αποτελεί ένα πρωτότυπο project ,το οποίο, όπως σημειώνουν οι φορείς που συμμετέχουν, μπορεί να συνεισφέρει στους στόχους της ευρωπαϊκής στρατηγικής στον τομέα της «Κλιματικής αλλαγής και Ενέργειας».

Έχει μάλιστα εγκριθεί κάτω από τον άξονα προτεραιότητας 2 «Environmental protection and promotion of a sustainable territorial development», του Προγράμματος MED.