ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ελληνικές εξαγωγές έσπασαν το φράγμα των 20 δισ. ευρώ

Οι ελληνικές εξαγωγές έσπασαν το φράγμα των 20 δισ. ευρώ

Οι ελληνικές εξαγωγές έσπασαν το «φράγμα» των 20 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Πάντως, όπως προκύπτει από την ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών του ΠΣΕ, συντηρούνται οι πιέσεις στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, με αποτέλεσμα στο εννεάμηνο, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών να περιορίζεται στο 5% (στα 20,78 δισ. ευρώ, από 19,79 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012), έναντι ποσοστών αύξησης 5,4% στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

Μάλιστα, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών διατηρείται το αρνητικό πρόσημο στην πορεία εξέλιξης των εξαγωγών και στο 9μηνο του 2013 καταγράφεται υποχώρηση κατά 2,3% (κατά 283 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το 9μηνο του 2012). Στο πρώτο εξάμηνο του 2013 η υποχώρηση των εξαγωγών (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) υπολογίζονταν στο 2,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνει ο ΠΣΕ, η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των εξαγωγών προϊόντων, πλην πετρελαιοειδών, τον περασμένο Σεπτέμβριο, συγκράτησε, έστω και οριακά, τις πιέσεις και περιόρισε τις απώλειες του κλάδου.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν συνολικές εξαγωγές ύψους 2,39 δισ. ευρώ δις ευρώ (έναντι 2,44 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου του 2012), δηλαδή μειωμένες κατά 2,2% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η μείωση των εξαγωγών περιορίστηκε στο 1,4%, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για υποχώρηση 1,5% (απώλειες 19 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2012).

Στον αντίποδα, η αύξηση των εισαγωγών πετρελαιοειδών κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο περιόρισαν σε ένα βαθμό τις πιέσεις που ασκούνται συνολικά στο εισαγωγικό εμπόριο της χώρας. Ειδικότερα, καταγράφηκε αύξηση των εισαγωγών κατά 7,9% (έναντι 7,7% των αρχικών εκτιμήσεων), αύξηση που συνιστά την υψηλότερη επίδοση του 2013. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην αύξηση των εισαγωγών πετρελαιοειδών, καθώς σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους σημειώθηκε υποχώρηση 4,7% (έναντι αρχικών εκτιμήσεων για μείωση 5%).

Ως αποτέλεσμα, σε επίπεδο 9μηνου (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2013) καταγράφηκε μείωση 3,5% των συνολικών εισαγωγών της χώρας στα 35,25 δισ. ευρώ, έναντι 36,53 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2012. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη και ξεπερνά το 5,1%.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας διαμορφώθηκε στο 9μηνο του 2013 στα 14,47 δισ. ευρώ, ήτοι 13,6% χαμηλότερα από τα 16,74 δισ. ευρώ του 9μήνου του 2012. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, τόσο από τις εξαγωγές, όσο και από τις εισαγωγές, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε κατά 8,5% στα 9,84 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, «οι συνθήκες στην εγχώρια και διεθνή αγορά, δυστυχώς δεν επιτρέπουν πανηγυρική υποδοχή σε ένα ιστορικό ρεκόρ των εξαγωγών: την κατάρριψη του φράγματος των 20 δισ. ευρώ, σε περίοδο μόλις 9 μηνών του έτους. Όλα δείχνουν ότι και φέτος οι ελληνικές εξαγωγές θα αναρριχηθούν σε επίπεδα που δεν έχουν προηγούμενο στη σύγχρονη Ιστορία της χώρας. Όμως η διατήρηση των πιέσεων σε πολλούς κλάδους της οικονομίας καθιστούν επισφαλή τη συνέχιση της ανόδου για το προσεχές διάστημα και ενισχύουν τις ενδείξεις κόπωσης τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και δυνατοτήτων προώθησης-προβολής των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Για μία ακόμη φορά αναδεικνύεται η ανάγκη για άμεση τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και προσέλκυση επενδύσεων από εγχώρια και ξένα κεφάλαια, ως προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής για την Εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και η αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα των θυσιών του ελληνικού λαού, που όμως θα πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα ανακούφισης και ελάφρυνσης των βαρών, σε επίπεδο φοροδοτικής και εισφοροδοτικής ικανότητας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων στη χώρα.»

Διαβάστε επίσης:

Μείωση 13,6% για το εμπορικό έλλειμμα στο εννεάμηνο

Ιωάννης Χαλικιάς: Ποια προϊόντα πρωταγωνιστούν στις ελληνικές εξαγωγές