ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποχώρησε το Κατάρ από τον διαγωνισμό για το Ελληνικό

Αποχώρησε το Κατάρ από τον διαγωνισμό για το Ελληνικό

Αποχώρησε οριστικά το Κατάρ (Qatar Investment Authority)από τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Η οριστική αποχώρηση των Καταριανών από τη διεκδίκηση του Ελληνικού μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε, καθώς, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου, όταν κατέστη σαφές ότι δεν μπορεί να υπογραφεί διακρατική συμφωνία και να μην γίνει ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός.

Επιπλέον, πολλοί από τους όρους που έθεσε στην ελληνική πλευρά, ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα της φορολογίας, κρίθηκαν ότι δεν ήταν δυνατόν να ικανοποιηθούν.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά φέτος που η Qatar Diar ανακοινώνει στην κυβέρνηση την απόφαση της να αποχωρήσει. Το ίδιο είχε ξανακάνει τον Ιανουάριο για να επιστρέψει, προσωρινά όπως αποδείχθηκε, τον Φεβρουάριο.

Η θυγατρική της Qatar Investment Authority, Qatar Diar, φέρεται να ενημέρωσε την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ ότι δεν πρόκειται να καταθέσει δεσμευτική προσφορά, καθώς στρέφει το ενδιαφέρον της σε άλλα έργα. Δεν αποκλείεται, πάντως, σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, να προχωρήσει σε άλλες αγορές ακινήτων στην Ελλάδα.

Στον διαγωνισμό συνεχίζουν τρία σχηματα και συγκεκριμένα η London & Regional Properties, η Elbit και η Lamda Development.

Η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών έληγε κανονικά σήμερα, 29 Νοεμβρίου, ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί μία άτυπη ολιγοήμερη παράταση.