ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κροατία: Ανάκαμψη των τουριστικών εσόδων

Κροατία: Ανάκαμψη των τουριστικών εσόδων

Αύξηση των διανυκτερεύσεων τουριστών στην Κροατία κατά 3% και επιστροφή των τουριστικών εσόδων στα προ της κρίσης του 2008 επίπεδα, των 7,45 δισ. κούνα (975.5 εκατ. ευρώ), προβλέπουν οι αναλυτές για το 2014, μετά και τη δημοσίευση των στοιχείων για τις πληρότητες των καταλυμάτων τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η κροατική στατιστική υπηρεσία DZS, τον περασμένο Ιούνιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, καταγράφηκε αύξηση 9,9% στον αριθμό των τουριστικών αφίξεων και αύξηση 12,7% στον αριθμό των διανυκτερεύσεων.

Και οι δύο δείκτες κατέγραψαν συγκριτικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αντισταθμίζοντας σε κάποιον βαθμό τις χαμηλότερες επιδόσεις του Μαΐου. Με έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 9,9% ο συνολικός αριθμός των αφίξεων στην Κροατία ξεπέρασε το 1,8 δισ., ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων τον Ιούνιο έφθασε σε 8,7 εκατ., αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας Raiffeisenbank Austria (RBA), σχολιάζοντας τα στοιχεία της DZS.

Ώθηση στις θετικές αυτές εξελίξεις έδωσαν οι ξένοι τουρίστες, καθώς ο αριθμός των αφίξεων και οι διανυκτερεύσεις αυτών αυξήθηκαν κατά 11,5% και 13,8% αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή ο εσωτερικός τουρισμός υποχώρησε τον Ιούνιο και σε ετήσια βάση και συγκεκριμένα σε ποσοστό 4,3% όσον αφορά στον αριθμό των τουριστών και 1,4% όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις. Τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους επιβεβαιώνουν τη συνέχιση των θετικών τάσεων, αναφέρουν οι αναλυτές RBA, χαρακτηρίζοντας την προ- τουριστική περίοδο ως σχετικά επιτυχημένη.

Ο συνολικός αριθμός των διανυκτερεύσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 ανήλθε σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 4,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους και κατά 7,2% περισσότερο από ό,τι πριν από την κρίση του 2008. Παράλληλα, οι τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 7,1% σε ετήσια βάση και κατά 4,4% σε σύγκριση με το 2008, φθάνοντας τις 4 εκατ. τους πρώτους έξι μήνες του έτους, ανέφεραν οι αναλυτές της RBA.

Διαβάστε επίσης:
Ποια θέρετρα αποτελούν τους πόλους έλξης αγοραστών για απόκτηση εξοχικής κατοικίας