ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Βαρουφάκης: Ο διεθνής Τύπος για τις προτάσεις του γύρω από το χρέος

Γ. Βαρουφάκης: Ο διεθνής Τύπος για τις προτάσεις του γύρω από το χρέος

Κεντρικό θέμα, για μια ακόμα μέρα στα διεθνή ΜΜΕ, είναι η Ελλάδα και οι πολιτικές εξελίξεις, έπειτα από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, για ανταλλαγή χρέους αντί για "κούρεμα".

Το Spiegel, έχει τίτλο: «Πώς θέλει η Ελλάδα να λύσει τη διαμάχη για το χρέος». Σύμφωνα με το δημοσίευμα εκτιμάται πως ο κ. Βαρουφάκης δεν έδωσε επαρκείς ενδείξεις για τις προθέσεις του σχετικά με το χρέος που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές. «Αναδιάρθρωση αντί για κούρεμα» σημειώνει ο συντάκτης και προσθέτει ότι «ο Έλληνας υπουργός απέφυγε το πιεστικότερο πρόβλημα, τα έντοκα γραμμάτια σε ιδιώτες πιστωτές που ωριμάζουν σύντομα».

«Η Αθήνα χρειάζεται μια ελάφρυνση» τιτλοφορείται το δημοσίευμα της Berliner Zeitung, η οποία αναφέρει ότι το ποσό των επιτοκίων «είναι τεράστιο για μια χώρα της οποίας η οικονομία έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος της και πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση».

«Το παραμύθι της βοήθειας» σημειώνει σε σχόλιό της η Frankfurter Rundschau, με αιχμή την οικονομική βοήθεια που δόθηκε προς την Ελλάδα.

«Η Αθήνα παίρνει αποστάσεις από το κούρεμα» αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση «παρουσιάζει πιο συγκεκριμένα τις προτάσεις της για το χρέος», με το δημοσίευμα να τονίζει την προσπάθεια της Αθήνας να «αποφευχθεί πάση θυσία η χρήση του όρου του κουρέματος».

Η Deutsche Welle γράφει ότι «η Αθήνα θέλει να παρακάμψει το κούρεμα», που επίσης αναφέρει ότι «μετά από φωνές και κατευνασμούς, τώρα ακούγονται και συγκεκριμένες προτάσεις».

Η Welt υποστηρίζει ότι ο νέος πρωθυπουργός απομονώνει την Γερμανία, επισημαίνοντας ότι: «Ο Τσίπρας πήγε τη Δευτέρα στην Κύπρο, σήμερα στην Ιταλία συναντάται με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις για τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Παρίσι. Μόνο μια χώρα παρακάμπτει η ελληνική κυβέρνηση: τη Γερμανία. Φαίνεται σαν όλοι στην Ευρώπη να μιλάνε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση – μόνο οι Γερμανοί είναι εκτός και μοιάζουν απομονωμένοι».

Η ιστοσελίδα του Guardian παρακολουθεί τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού του των Οικονομικών ανά την Ευρώπη με συνεχή ενημέρωση και έχει στο επίκεντρο του ρεπορτάζ τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής του συνάντησης με στελέχη στο Σίτι του Λονδίνου, πως η Ελλάδα "ευελπιστεί να χρησιμοποιήσει όλα τα "οικονομικά εργαλεία" που έχει στη διάθεσή της"...

Δημοσίευμα των New York Times αποκαλύπτει τις έντονες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι την πορεία της Ελλάδος θα καθορίσει εν πολλοίς και η απόφαση της ΕΚΤ για την περαιτέρω στήριξη του τραπεζικού κλάδου.

Σχετικές ειδήσεις