ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως θα λειτουργήσουν Βαρβάκειος και Κεντρική Αγορά Ρέντη για τα σαρακοστιανά

Πως θα λειτουργήσουν Βαρβάκειος και Κεντρική Αγορά Ρέντη για τα σαρακοστιανά

Ανοικτά θα παραμείνουν από το πρωί της Κυριακής μέχρι και το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας τα καταστήματα στην Αγορά του Καταναλωτή (Κεντρική Αγορά Αθηνών, Κένεντυ 1, Αγ. Ιωάννης Ρέντη) ενώ την Κυριακή, παραμονή της Καθαρής Δευτέρας, όπως κάθε χρόνο η ψαραγορά στη Βαρβάκειο Αγορά έχει … ολονυχτία.

Συγκεκριμένα, η Βαρβάκειος ανοίγει κατά τις 10 το βράδυ και θα μείνει ανοιχτή συνεχώς ως το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας για να προμηθευτούν οι καταναλωτές φρέσκα ψάρια και θαλασσινά για τα κούλουμα.

Στην Αγορά του Καταναλωτή στου Ρέντη θα λειτουργήσουν τα καταστήματα, την Κυριακή 22/02 και την Καθαρά Δευτέρα 23/02, ως εξής:


«CRETICA ΕΠΕ» - Παραδοσιακά Προϊόντα: Συνεχόμενα ανοιχτά από το πρωί της Κυριακής έως την Καθαρά Δευτέρα στις 3.00 το μεσημέρι.
"ΤΟ ΜΑΝΑΒΙΚΟ ΤΗΣ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ": Κυριακή έως τις 5.00 το απόγευμα. Καθαρά Δευτέρα από τις 05.00 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι.
«ΦΛΕΡΙΑΝΟΣ» - Κατεψυγμένα προϊόντα: Συνεχόμενα ανοιχτά από Κυριακή έως την Καθαρά Δευτέρα στις 3.00 το μεσημέρι.
«ΕΝΑΛΙΟΝ Ο.Ε.» - Ιχθυοπωλείο: Συνεχόμενα ανοιχτά από το πρωί της Κυριακής έως την Καθαρά Δευτέρα στις 5.00 το απόγευμα. Την Τρίτη το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό.
«CRETA FISH SA» - Ιχθυοπωλείο: Συνεχόμενα ανοιχτά από Κυριακή έως την Καθαρά Δευτέρα στις 5.00 το απόγευμα.
«ΠΑΝΤΩΠΟΛΕΙΟ Η ΑΓΟΡΑ»: Κυριακή ανοιχτά όλη την ημέρα μέχρι τις 12.00 το βράδυ. Καθαρά Δευτέρα 23/02 από τις 09.00 το πρωί έως τις 5.00 το απόγευμα.
«ΦΟΥΡΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ»: Συνεχόμενα ανοιχτά από την Κυριακή έως την Καθαρά Δευτέρα στις 3.00 το μεσημέρι.
«ΤΟ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ»: Κυριακή ανοιχτά έως τις 3.00 το μεσημέρι. Την Καθαρά Δευτέρα 23/02 το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας έχει αποστείλει στις ομοσπονδίες και τους εμπορικούς συλλόγους ενημερωτική εγκύκλιο για το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων και το καθεστώς πληρωμής των μισθωτών υπαλλήλων την Καθαρά Δευτέρα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες), επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο -επιχειρηματία εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι.

Δεδομένου λοιπόν του χαρακτήρα της ημέρας ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους εργαζόμενούς τους.
Στις περιπτώσεις όμως που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες ρυθμίσεις, όπως π.χ. με υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα (τοπική εορτή) τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ., οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο. Η κλαδική Συλλογική Σύμβαση του εμπορίου προέβλεπε ότι η Καθαρή Δευτέρα καθιερώθηκε ως υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ, με την εξαίρεση των Σούπερ Μάρκετ που βρίσκονται σε Δήμους κάτω των 7.000 κατοίκων, όπου η αργία καθιερωνόταν ως προαιρετική. Η συλλογική σύμβαση του εμπορίου έχει λήξει και η μετενέργειά της έχει παρέλθει, ωστόσο, δεδομένου ότι ήταν κοινή συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων, συστήνουμε στα μέλη μας να την ακολουθήσουν, πράγμα όμως που έγκειται αποκλειστικά στην διακριτική τους ευχέρεια, όπως και στην διακριτική τους ευχέρεια έγκειται η καταβολή ή όχι αυξημένου ημερομισθίου. Κατά βάση, μόνο η πρόβλεψη περί υποχρεωτικής αργίας σε επιχειρησιακή σύμβαση εξασφαλίζει απόλυτα τον χαρακτήρα της ημέρας ως τέτοιας αλλά βεβαίως μόνο για την συγκεκριμένη επιχείρηση. Στην περίπτωση αυτή, όπου υπάρχει επιχειρησιακή σύμβαση, εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργήσουν, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν το ημερομίσθιό τους με προσαύξηση 75%.

Σχετικές ειδήσεις